Doorbreek ze snel …

Herken je een paar van de volgende punten:

  • Heb je heel veel ideeën maar komt er weinig uit je handen?
  • Werk jij steeds in andere technieken of materialen, probeer je van alles uit?
  • Word je overweldigd door de hoeveelheid mogelijkheden?
  • Stel je het creatieve werk daardoor vaak uit, gewoon omdat je niet weet hoe je verder moet?
  • Zijn de resultaten van jouw creatieve werk sterk wisselend en niet altijd origineel?

Misschien geef je jezelf wel teveel creatieve vrijheid. Dat werkt heel anti-creatief!

Hoe zou het zijn als je je zeker genoeg voelt om het materiaal en de techniek voor je te laten spreken, op een manier waar je blij van wordt? En dat je daar met elk werk beter in wordt? Dat je echt vooruitgang ziet in je werk en dat je productief bent, omdat je altijd weet wat je volgende stap in het creatieve proces is?

Begin dan met het stellen van grenzen!

Dat klinkt tegenstrijdig; je denkt misschien dat je door grenzen te stellen je mogelijkheden beperkt en minder creatief kan zijn. Dat eerste klopt, maar binnen die beperkte mogelijkheden word je juist veel creatiever! Creativiteit is als een spier: hij heeft regelmatige oefening nodig om te groeien én hij heeft grenzen nodig om uit te dagen, om te doorbreken, om verder te komen dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Als je geen duidelijke grenzen stelt, kun je niet je creatiefste zelf zijn en niet groeien door te leren van je proces. Hoe kun je jouw grenzen oprekken, als je niet weet wat die grenzen zijn?

Stel daarom duidelijke grenzen voor jezelf. Kies één of twee materialen en één of twee technieken (of misschien kies je liever een beperkt aantal kleuren, of een duidelijk omschreven thema) en haal daar ál het mogelijke uit. Verdiep je helemaal in deze materialen en technieken. Word steeds innovatiever, vind nieuwe mogelijkheden om te verbeelden wat je wilt, word dé expert op dat gebied. Deze specifieke keuze geeft je vaste ‘bouwblokken’ om mee te werken. Je weet dus altijd wat je kunt doen, je zit nooit vast, want je hebt duidelijke opties, maar niet zoveel opties dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Je wordt door die begrenzing gedwongen een pad te volgen dat je nog niet had bedacht. Je móet wel nieuwe mogelijkheden bedenken om niet hetzelfde te maken als je vorige werk. En dáár komt je creativiteit door naar boven!

Blijf wel openstaan voor verrassingen, anders merk je ze niet op!

Als je blindelings werkt, kan er nooit ontwikkeling in je werk zitten en daardoor gaat je zelfvertrouwen achteruit. Een systematische aanpak met het stellen van grenzen helpt. Je werk ontwikkelt zich op een natuurlijke manier van werk tot werk, er zit een duidelijke opbouw in, je krijgt een steeds duidelijker eigen stijl en je wordt zekerder van jezelf. Je weet wat je moet doen als je vast zit en het maakt je productiever.

En nee, ik zeg niet dat je je leven lang aan diezelfde grenzen moet vasthouden. Je groeit, je ontwikkelt je, en natuurlijk wil je op een gegeven moment een andere weg inslaan met je werk, of iets toevoegen. Je stelt jouw grenzen voor een bepaalde tijd, totdat je die grenzen ontgroeid bent en je toe bent aan nieuwe grenzen om je creativiteit uit te dagen.

Heel veel succes!