Toen vorige week vrijwel alle maatregelen voor corona eindelijk werden opgeheven, kreeg ik corona. Beetje laat, hoor ik je denken, en dat klopt. Het was de deltavariant, een lichte griep, ik voelde me vooral moe en had spierpijn. Niet eens verkouden, een klein beetje hoesten alleen.

Een bijverschijnsel dat ik nog nooit eerder bij een griep heb gehad, is dat mijn smaak anders is dan normaal, nog steeds. Alles wat ik in mijn mond steek, heeft een andere dan de werkelijke smaak. Een supervreemde gewaarwording. De basissmaken zoet, zuur, zout, bitter en hartig mengen zich in mijn mond tot onwaarschijnlijke combinaties waar ik niet echt enthousiast van word.

Zo komt het dat ik chocola niet lekker vind op dit moment. Dat is nog NOOIT eerder gebeurd. De heerlijke sensatie van zoet met zacht-bitter op mijn tong is veranderd in de wrange smaak van druivenpitten waar je onverwacht op kauwt.

De smaken van groenten zijn voor mij nu bijna inwisselbaar. Eten doe ik dus omdat het moet, maar het plezier dat ik normaal van eten krijg, is tijdelijk weg.

Dit deed me weer beseffen hoe belangrijk smaak is. Je letterlijke smaak met eten, maar ook je figuurlijke smaak in de kunst: de kunst die jou ‘beter smaakt’ dan andere kunst.

  • Elke groente heeft een eigen smaak en structuur, waaraan je hem kunt herkennen. Die combinatie van smaak en structuur vind je heerlijk of smerig of iets daar tussenin.
  • Elk kunstwerk heeft eigenschappen als kleur, vorm, toonwaarde, textuur en ruimtelijkheid, waaraan je het kunt herkennen. De combinatie van die eigenschappen zorgt ervoor dat je het kunstwerk prachtig of spuuglelijk vindt of iets daar tussenin.

Als alle kunst er ongeveer hetzelfde zou uitzien, zoals mijn smaakpapillen nu alle groenten op één smaakhoop gooien, dan zou je snel uitgekeken zijn in een museum. Dan zou je niet naar Assen reizen voor Frida Kahlo, omdat haar kunst dan net zo zou ‘smaken’ als de Nachtwacht, en die heb je al gezien. Je zou minder zin hebben om zelf kunst te maken, omdat je dan alleen maar meer van hetzelfde aan de wereld toevoegt.

Het is juist fijn als je iets kunt maken dat echt van jou is, dat iets heel eigens heeft. Waarvan de mensen kunnen zeggen: ‘Kijk, een echte ‘. Jouw eigen ‘kunstrecept’.

Het is heerlijk als je regelmatig in een museum of galerie verrast wordt door kunstwerken met een nieuwe, unieke combinatie kleuren en vormen, van toonwaarden en texturen, waardoor je iets nieuws, iets bijzonders te zien krijgt. Dat geeft je nieuwe inspiratie, doet je hart sneller kloppen.

Een grote variatie van smaken is dus fijn! Net als bij groenten hoef je niet alles lekker te vinden. Maar juist door de verschillende smaken valt er iets te kiezen. Ik hoop dat mijn ‘oude’ smaak weer snel terugkomt, zodat ik net als van kunst ook weer van mijn eten kan genieten!

Weet jij wat jouw eigen richting is binnen de kunstwereld? Laat je me dat weten?