Ken je het verschijnsel dat als je een woord heel vaak achter elkaar zegt, het ineens een heel vreemd woord gaat lijken? Zeg een willekeurig woord maar eens een minuut lang, en je gaat de lettercombinatie plotseling als een bizar woord uit een onbekende taal ervaren.

Laatst hoorde ik een paar keer achter elkaar het woord ‘artistiek’. Je weet dat ik 20 jaar in Artis heb getekend, dus de dierentuin is mijn eerste associatie, maar dan slaat de laatste lettergreep ‘tiek’ nergens op. Nadat ik het meerdere malen was tegengekomen, ging ik het een steeds vreemder woord vinden. Ik werd nieuwsgierig wat het woord eigenlijk betekende.

Veel woorden in de kunst zijn super vaag, maar het woord ‘artistiek’ slaat alles. Het betekent zoiets als ‘met gevoel voor kunst’ of ‘met een mooie stijl’. Het betekent ‘kunstzinnig’, ‘smaakvol’, ‘stijlvol’. Heel subjectieve begrippen allemaal, want wat is mooi, en wat is kunst?

Als je in de praktijk hoort dat iemand ‘artistiek’ wordt genoemd, dan bedoelen ze meestal: diegene is goed in een of meer vormen van beeldende kunst (en soms kan dat ook in een andere kunstvorm zijn, zoals muziek of dans).

Dit klinkt eenvoudig, ‘goed zijn in beeldende kunst’, maar in werkelijkheid is dat ontzettend ingewikkeld, en dan tel ik nog niet eens mee dat iedereen iets anders ‘goed’ vindt. Je moet er heel veel verschillende vaardigheden voor hebben. Ik noem er een paar:

 • Creatief zijn: buiten de gebaande paden denken en met originele oplossingen komen
 • Een visie hebben: weten waarmee je bezig bent, nu en in de toekomst
 • Een eigen stijl ontwikkelen, waardoor je werk opvalt en herkenbaar is
 • Ambachtelijke vaardigheden hebben: handig zijn met materiaal
 • Verbeeldingskracht bezitten: je ideeën op een bijzondere, poëtische manier in beeld brengen
 • Zelfstandig kunnen werken: de meeste kunstenaars werken alleen
 • Zelfreflecterend vermogen hebben: leren van je fouten, kritisch naar je eigen werk kunnen kijken
 • Doorzettingsvermogen: vasthouden aan je idee en doorgaan totdat je werk klaar is
 • Durf: om anders te zijn, om nieuwe dingen te doen die nog nooit gedaan zijn
 • Initiatief tonen: niemand zegt je wat je moet doen en hoe, alles moet uit jou zelf komen
 • Nieuwsgierig zijn: je wil graag meer weten, onderzoeken en je gaat actief op zoek naar informatie

Kortom: als je artistiek bent, kun je ongelofelijk veel, ben je een heel veelzijdig mens en maak je mooie dingen. Misschien vind ik daarom beeldend kunstenaars zo leuk.

En? Ben jij ‘artistiek’? In hoeverre herken jij je in deze lijst? Ik weet zeker dat bovenstaand lijstje allemaal vaardigheden zijn die je gewoon kunt leren. Zijn er vaardigheden bij die je misschien nog moet ontwikkelen om verder te komen in de beeldende kunst? Ik ben benieuwd, laat het me weten!