Het is weer bijna oud & nieuw, de tijd van goede voornemens! Wat als je je goede voornemens inderdaad zou uitvoeren? Hoe zou je leven er dan over een jaar uitzien?

Ook dit jaar heb je vast weer last gehad met uitstelgedrag bij het maken van je kunst. Je vindt kunst belangrijk en waardevol in je leven, maar andere dingen zijn altijd een tikje belangrijker, toch?

Ik kan dit met een gerust hart schrijven, want ik heb het dit jaar voor het eerst zelf ervaren. Ik was teveel bezig met andere dingen; met Kunstacademie-online, met het verbouwen van ons huis, met het onderhoud van de tuin en nog veel meer dingen. Mijn eigen kunst stond dit jaar op een (te) laag pitje.

Van het maakproces word ik blij – lekker bezig met mijn handen, materialen bewerken, structuren maken, kleurcombinaties uitzoeken. Ik ben een prettiger mens als ik voldoende tijd aan mijn kunst heb kunnen besteden; voor mezelf, maar ook voor de mensen om me heen. Het is voor iedereen dus heel goed als ik vaker kunst maak.

Precies een jaar geleden nam ik me voor (mijn ‘goede voornemen 2022’) om meer tijd aan mijn eigen kunst te besteden. Wat was dat een waardeloos voornemen! Veel hoop en verwachting, maar er gebeurde niets. Elke maand vond ik weer dat ik te weinig had gedaan, en dan baalde ik. Maar vorig jaar maakte ik twee fouten, die ik dit jaar niet meer maak.

  • Fout 1: Goede voornemens werken niet… tenzij je er een besluit van maakt. Ik bleef in mijn hoofd zitten met die voornemens. Leuk hoor, maar als je echt iets wilt moet je stoppen met denken en beginnen met doen.
  • Fout 2: ‘Meer tijd’ is veel te vaag. Misschien ken je de theorie dat je je doelen ‘SMART’ moet stellen? De S staat voor ‘specifiek’ en de M staat voor ‘meetbaar’. Hoeveel tijd is ‘meer tijd’? Dat bedoel ik.

Tijd dus om mijn mislukte voornemen van begin van dit jaar om te vormen naar een besluit voor de start van 2023.

Ik neem bij deze het besluit om in elk geval per week anderhalve dag aan het zelf maken van kunst te besteden. Dat is dus minstens 12 uur per week. Ik plan kunsttijd in mijn agenda, ga de uren per week bijhouden. Ik mag van mezelf beperkt schuiven met uren, dus als ik een week minder dan 12 uur heb gemaakt, mag ik die een week later of in een vrije week inhalen. Ik plan 4 weken vakantie in, omdat kunst maken soms gewoon niet mogelijk is. Dus over een jaar, op 31 december 2023, heb ik minstens 48 weken x 12 uur = 576 uur aan het maken van kunst besteed.

Is dit realistisch? Het is uitdagend, dit jaar haalde ik nog geen 8 uur per week, maar als het me lukt ben ik trots en superblij, dus het voelt goed. Het is geen goed voornemen, maar een besluit. Specifiek en meetbaar. Je bent mijn getuige, en je mag je me volgend jaar vragen of het gelukt is (ik zal eerlijk antwoorden). Ik hoop zelfs dat als ik eenmaal in het juiste ritme zit, ik meer dan 12 uur per week kan noteren.

Hoe belangrijk is kunst in jouw leven? Ben jij, net als ik, een prettiger mens als je voldoende tijd hebt gehad om creatief te zijn? Maak jij elk jaar goede voornemens om meer tijd aan kunst te besteden?

Ik daag je uit om dit jaar ook een echt besluit ten aanzien van je kunst te nemen!

Als je me jouw (kunst)besluit voor 2023 mailt, dan zal ik jou na elke twee maanden een mail sturen, zodat we kunnen uitwisselen hoe het ervoor staat met onze besluiten. Ik ben dan jouw stok achter de deur, en jij de mijne! We kunnen elkaar stimuleren en samen sta je sterker. Doen!