Dit is de 200e mail met Creatieve Fitness Tips, die ik naar jou en andere kunstenaars op mijn mailinglijst stuur. Daarom vier ik deze week stiekem een klein feestje met mezelf. Al bijna vier jaar schrijf ik met veel plezier over het maken van kunst en alles wat daarmee te maken heeft. Over het overwinnen van de creatieve onzekerheden die vrijwel elke kunstenaar ervaart, of over de effecten van beeldelementen. Deze mijlpaal gaf me aanleiding om even terug te kijken op de afgelopen jaren.

De reden dat ik eerst een boek schreef (‘Was ik maar naar de Kunstacademie gegaan, dan had ik dit boek niet hoeven kopen’ in 2014) en daarna met Kunstacademie-online begon, was dat ik zelf na vier jaar academie besefte dat ik daar fulltime bezig was geweest met het maken van kunst, maar dat ik nog steeds geen snars snapte van hoe kunst nou eigenlijk ‘werkt’. Wat is ervoor nodig om een sterk kunstwerk te maken, met veel zeggingskracht?

Vragen die ik mezelf stelde, waren onder andere:

  • Bestaat er ‘goede’ en ‘slechte’ kunst, en waar hangt dat vanaf?
  • Welke effecten hebben de verschillende beeldelementen en hoe kun je die kennis toepassen?
  • Hoe ontwikkel je een eigen stijl en waarin uit zich dat?
  • Hoe komt het dat kunstenaars vaak zo onzeker zijn over hun werk, en hoe kunnen ze dat overwinnen?

Ik zocht naar cursussen die me verder konden helpen, maar die vond ik nergens. Technieken kon ik overal leren, maar hoe je nou eigenlijk ‘kunst’ maakt, was daar niet bij. Ik vond laatst bij het opruimen van een la de resultaten van een workshop ‘bomen schilderen’. Daar heb ik een hele dag allerlei trucjes geleerd om realistische bomen te aquarelleren. Zag er best goed uit, maar is het ‘kunst’ als je met deze trucjes steeds dezelfde bomen schildert? Ik vind van niet.

Uiteindelijk ben ik maar zelf op zoek gegaan. Ik heb ontelbaar veel boeken over kunst gelezen, kunstenaars gesproken, kunst bekeken, zelf geëxperimenteerd en een masteronderzoek gedaan naar creatief zelfvertrouwen. Overal leerde ik een fragmentje van het totaal dat ‘kunst’ is. Van mijn bevindingen heb ik een overzicht gemaakt, waarmee ik nu kunstenaars help hun werk te ontwikkelen. En nog steeds vul ik dagelijks die kennis aan.

Kunst lijkt misschien ongrijpbaar te zijn en onmogelijk te leren, maar die mythe heb ik nooit geloofd. Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat het maken van kunst een vaardigheid is die je kunt leren.

Vandaag vier ik dat ik al 325 kunstenaars heb mogen helpen groeien in hun kunst, in trainingen of persoonlijke coachtrajecten, en dat ik daarnaast een flink aantal kunstgroepen heb mogen begeleiden.

Wat jij deze week met jezelf kunt vieren is het feit dat je kunst maakt en dat je bezig bent met je ontwikkeling daarin. Op elk niveau maakt kunst de wereld mooier, leefbaar. Jij draagt daar op jouw eigen manier aan bij. Kunstenaars zijn hard nodig in de vreemde, onzekere wereld van dit moment. Voor een kritische noot, om dromen te laten uitkomen, om de wereld te spiegelen of om de kunstkijker te helpen herinneren aan de schoonheid van de planeet.

Mijlpalen zijn er om te vieren, toch? Ik ben daar niet zo goed in, merk ik. Vier jij een minifeestje als je een kunstwerk hebt afgerond? Als je iets nieuws hebt ontdekt? Als je tevreden bent over een verandering in je werk, over een keuze die je hebt gemaakt? Ik neem me bij deze voor om ook dit soort kleine overwinningen te gaan vieren.

Wees je bewust van het mooie werk dat je doet door de wereld een beetje mooier te maken met je kunst. Blijf dat ontwikkelen, met of zonder mij. Vier je eigen kunstfeestje vandaag!