Welk succes heb je dit jaar te vieren in je kunst? Aan het eind van het jaar is het altijd goed om even terug te blikken en alle veranderingen in je werk te beschouwen.

Om te bepalen wat jouw successen zijn, is het wel nodig dat je afstapt van gedachten als ‘maar dat kan toch iedereen’,  ‘zo bijzonder is het nou ook weer niet’, ‘er zijn veel betere kunstenaars dan ik’ en ‘wat ik doe is niet origineel’. Dat zal allemaal best zo zijn, maar jij maakt een heel andere ontwikkeling door en hebt andere levensomstandigheden dan ieder ander op deze planeet. Denk niet dat je ontwikkeling zomaar toevallig gaat.

Je kunt alleen successen vieren, als je weet wat voor jou een succes ís! En daarvoor móet je weten waar je naartoe gaat met je kunst, anders ben je stuurloos. Je successen boek je als je een stap zet in de richting van je doel, als je evalueert waar je werk beter kan, als je leert wat er op dat gebied te leren valt, als je experimenteert hoe je wél voor elkaar krijgt wat je wilt laten zien in je kunst.

Dat kan in allerlei aspecten zitten, bijvoorbeeld:

  • je merkt dat je je kwaststreken iets losser en vlotter neerzet, omdat je dat graag wilde
  • het is je gelukt om de naaimachine zó in te stellen, dat je er makkelijker mee kunt ‘tekenen’
  • je hebt eindelijk door hoe je je compositie kunt inzetten om rust te creëren in je werk
  • je bent afgestapt van het idee dat je altijd origineel moet zijn
  • je hebt een kritische opmerking van een vriendin van je af laten glijden, omdat je weet dat de opmerking meer over haar zei dan over jouw werk

Vier je succes als je ziet dat je gegroeid bent, dat je werk zich ontwikkelt in de richting die je wilt. Je bent dichter bij je doel gekomen, en of dat nou een babypasje of een zevenmijlsstap was, het is altijd reden voor een feestje.

Kijk dus terug op je werk van dit jaar en zie op welk(e) punt(en) je vooruitgegaan bent. Stap uit je bescheidenheid. Waar ben je goed in? Waarin ben je beter geworden?

Ga niet vergelijken, het is geen wedstrijd. Er is altijd iemand die beter werk maakt dan jij, op welk niveau je je momenteel ook bevindt met je kunst. Er is altijd iemand die beter verkoopt, sneller ontwikkelt, originelere ideeën heeft dan jij. Dat spelletje verlies je altijd.

Wat voor jou een supergrote stap is, kan voor een ander dagelijkse routine zijn. Maar misschien doe jij wel iets waarvan die ander denkt ‘wow, dat is gaaf, hoe doet ze dat – dat zou ik nooit durven’.

Ieder heeft zijn eigen hindernissen, onzekerheden, obstakels. Ieder heeft zijn eigen punten om nog te ontwikkelen. Laat los dat je je druk maakt over wat ‘ze’ ervan zullen zeggen als je een mini-vooruitgang als jouw succes viert. Ga uit van wat jij hebt overwonnen, ontwikkeld, gedaan en vier dat. Weet dat het voor jóu een succes is. Daarover is geen discussie mogelijk.

Succes trekt succes aan – vier je successen dus altijd, ook al zijn ze soms maar klein en al vier je het stiekem alleen met jezelf, een kop thee en een flinke bonbon. Waar je je aandacht op richt, groeit, en ik weet zeker dat je graag meer succes in je kunst wilt aantrekken!

Laat je me weten wat je viert? Ik ben benieuwd!

Maak van 2021 een mooi, sprankelend en creatief nieuw jaar vól magische successen in je kunst!