Wat heb je tijdens de vrije Pinksterdagen gedaan? Gewandeld? Naar een expositie geweest? Gefietst? Naar de sauna? Geschilderd?

Vroeger moest je gewoon je leven lang werken. Geld verdienen, zorgen dat je 12 kinderen te eten hadden, kleding verstellen enzovoort. Vrije tijd was er nauwelijks.

De tijden zijn veranderd. Elke baan betaalt je bij vakantie en ziekte door, een werkweek bestaat meestal uit 36 uur, er is pensioen als je ouder wordt. Ook in het werk hebben veel mensen meer vrijheid om hun baan zelf in te richten. Al die dingen maken je vrijer dan ooit.

In je vrije tijd kun je doen wat je wilt. Je bent vrij – waar heb je zin in?

  • Mijn overburen begonnen aan een fietstocht van 5 maanden naar Finland en terug
  • Vriendin Els startte een bedrijf in taxidermie
  • Een oud-collega wilde maakt liefst elke vakantie een ritje in een originele stoomtrein en reist daarvoor de wereld af
  • Mijn bonusdochter beklimt graag vulkanen
  • Een kennis brengt het liefst elke dag door in zijn moestuin, zaaiend, harkend en schoffelend

Er zijn mensen die fietsen naar de supermarkt al ver vinden, die stoomtreinen maar vervuilend vinden en groenten kweken oninteressant – die doen heel andere dingen. Iedereen is vrij om te doen wat hem of haar gelukkig maakt.

Voor iedereen is ‘vrijheid’ iets anders. Maar je weet meestal heel goed wát je wel of juist niet gaat doen met die vrijheid. Je kunt je eigen wereld inrichten zoals je zelf wilt, zelf scheppen. Je kunt grotendeels precies doen wat jij wilt, van je leven maken wat je wilt, doen wat je gelukkig maakt.
Ook in het maken van jouw kunst ben je totaal vrij. Je kunt doen wat je wilt. Als het goed is, zegt niemand wat je moet schilderen, beeldhouwen of appliqueren (om maar een paar technieken te noemen), of hoe groot dat werk moet zijn.

Toch vinden veel kunstenaars het moeilijk om die vrijheid te nemen. Ze zwemmen in de ontelbare mogelijkheden of ze laten de mening van anderen hun werk bepalen. Hoe zit dat bij jou?

Vrijheid in je werk kun je pas vinden als je weet wat je wilt. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar dat is het niet. Net als dat beperkingen je creatiever maken, helpt het enorm om te weten in welke richting je je kunst wilt ontwikkelen, zodat je niet blindelings iets gaat doen, maar gerichte stappen neemt waardoor je écht beter wordt.

Stel je voor dat je in je vrije tijd eerst ging bobsleeën, een massage nemen, dan naar een pretpark, Nordic walken, een roman lezen, naar een bierproeverij, alleen omdat het kán en het je wel aardig lijkt, niet omdat je van binnenuit de drang voelde om die dingen te doen, omdat je er reuze zín in had. Waarom zou je dat doen? Zonde van je tijd.

Ultieme vrijheid zit erin dat je goed weet wat je wilt bereiken en laten zien in je kunst, en dat je je daarin vrijelijk en zonder je in te houden kunt uiten. Dat je je hart kunt volgen en doen wat je het liefste doet. Daar word je gelukkiger van, een blijer mens (en wie wil dat niet?).

De ene kunstenaar vindt vrijheid in het schilderen van een groot landschappelijk doek in bonte kleuren; een ander voelt zich juist vrij met alleen een klein schetsboekje en een grafietpotloodje in de stad.

Waarin vind jij jouw vrijheid? Laat het me weten!

Groetjes,
Marjolein