Een deelnemer aan een van mijn trainingen stelde me een vraag, nadat we over het onderwerp authenticiteit hadden gesproken: “Is het ‘slecht’, ‘verkeerd’ of ‘niet handig’, als ik gewoon een ‘mooi plaatje’ wil schilderen? Moet er echt iets zijn dat speciaal ‘ik’ ben in mijn werk? Doe ik iets verkeerd als ik gewoon iets leuks schilder?”

Kunstenaars hebben in het algemeen een bepaalde ‘drive’, een reden waarom ze hun kunst maken. Ze willen de wereld iets laten zien, iets wat ze fascineert in het leven. Dat kan van alles zijn, van een ode aan de kracht van vrouwen tot het vervormende effect van lachspiegels. Het maakt dat de kunstenaars zichzelf onderscheiden, dat ze een eigen, herkenbare stijl ontwikkelen, en minder twijfelen aan zichzelf en hun werk.

Authenticiteit betekent bij kunst: de artistieke echtheid van de kunstenaar, datgene dat ervoor zorgt dat het publiek jou herkent in het kunstwerk. Jezelf zijn dus, en jezelf in je kunst laten zien. Wil je persé origineel en uniek zijn? Wil je de laatste (kunst)mode volgen? Hecht je teveel waarde hechten aan de mening van anderen? Dan ben je in je kunst niet bezig met wat jijzelf graag wilt. Dat is geen enkel probleem als je wilt leren en als je technieken onder de knie wilt krijgen, maar op den duur zal je merken dat het je prestaties gaat blokkeren.

Het is veel gemakkelijker als je precies weet wat je wilt uitdrukken of laten zien in je werk, dan als je dat niet weet. Het maakt dat je gemakkelijker kunt beslissen welke kleur je het beste kunt kiezen, welke compositie er het best bij je onderwerp past en wat er nog ontbreekt aan je werk. Geen keuzestress meer!

Mensen zijn op hun best als ze authentiek zijn. Dat geldt voor elke baan: als je jezelf kunt zijn en vanuit innerlijke bevlogenheid werkt, bereik je het meest, ben je het meest tevreden en productief en lever je de beste prestaties. Dat geldt zeker ook voor kunstenaars!

In mijn kunsttrainingen help ik mensen om die innerlijke drive te vinden en uit te vinden wat voor hen precies dat ‘mooie plaatje’ is. Want wat is ‘gewoon een mooi plaatje’? Dat is voor iedereen anders. Jouw ‘mooie plaatje’ is heel anders dan mijn ‘mooie plaatje’ en daarmee heb je dus al voor een groot deel jouw authenticiteit gevonden! Als je er achter kunt komen wat er precies voor zorgt dat jij dat plaatje zo mooi vindt, dan ben je al een eind opgeschoten.

Als je naar een herkenbare eigen stijl wilt groeien, is het belangrijk die innerlijke drive, jouw authenticiteit op te diepen. Het kan meer bevrediging geven als je jouw innerlijke beweegreden kent, het kan je helpen om gemakkelijker keuzes te maken, het kan je enorm helpen om je werk toe te lichten als je het wilt verkopen of exposeren.

Je doet dus niets ‘verkeerd’ als je gewoon een mooi plaatje maakt. Je maakt het jezelf alleen veel gemakkelijker als je bewuster bezig bent en je wordt herkenbaarder als kunstenaar. Zoals kunstenares Louise Bourgeois zegt: “Tell your own story, and you will be interesting”.