Over mij

Over mij

Ik ben Marjolein van der Stoep: beeldend kunstenaar, kunstdocent en creativiteitsspecialist. Dat durf ik nu ronduit te zeggen, maar dat is niet altijd zo geweest! Pas na een ontdekkingstocht van ruim 20 jaar snap ik hoe kunst ‘werkt’ en voel ik genoeg creatief zelfvertrouwen om mezelf te coachen.

Op de kunstacademie (textielvormgeving) waren mijn docenten heel lovend over mijn werk, ik haalde goede resultaten. Klinkt geweldig, toch? Maar er bleek een fikse adder onder het gras te zitten!

Wanneer is een kunstwerk ‘goed’?

Ik snapte eigenlijk niet goed waarom de docenten mijn werk goed vonden. Ik was zelf ook wel tevreden, maar kon niet onder woorden brengen waarom. Wat had ik goed gedaan, wat kon ik nog verbeteren? Wanneer is een kunstwerk ‘goed’? Niemand kon me dat uitleggen! Ja, ik kreeg wat vage tips als ‘werk aan je contrast’ of ‘je kunt je hier nog wat sterker uitdrukken’, maar ze vertelden er niet bij hoe dat dan moest.

Ben ik wel een echte kunstenaar?

Na de academie kwam er heel weinig werk uit mijn handen, omdat ik me super onzeker voelde. Ik vroeg me van alles af. “Hoe maak je eigenlijk kunst?” “Doe ik het wel goed?” “Ben ik wel origineel?” Ik vond het doodeng om mijn werk te laten zien.

Ik vroeg me serieus af of ik wel een echte kunstenaar was. Ik voelde me een fraudeur en wachtte op het tijdstip dat ik door de mand zou vallen! Ik durfde mezelf geen kunstenaar te noemen! Ik was heel onzeker over mijn creativiteit.

Hoe ‘werkt’ kunst eigenlijk?

Ik ben op zoek gegaan naar hoe kunst ‘werkt’. Ik merkte dat kunstenaars veel processen onbewust doen en dus niet kúnnen vertellen wat ze precies doen. Door heel goed te kijken hoe de kunstenaars hun werk aanpakten en te analyseren wat ze deden, kon ik die onbewuste kennis bereiken. Zo ontdekte ik de ‘spelregels’ van het kunstenaarschap.

Na een paar jaar ben ik zelf ook gaan lesgeven in beeldende kunst. Dat dwong me nóg meer om op zoek te gaan naar antwoorden op de vragen van leerlingen. Mijn kennisreservoir vulde zich. Ik begon in te zien wat belangrijk was bij het maken van kunst, welke aspecten meespelen; dat heb ik opgeschreven in mijn boek ‘Was ik maar naar de kunstacademie gegaan, dan had ik dit boek niet hoeven kopen.’

Ik kan mezelf nu coachen in de kunst!

Maar ik was nog niet tevreden, want mijn onzekerheid bleef. Die werd pas minder toen ik had uitgevonden hoe ik zélf kon beoordelen of mijn werk goed genoeg was en hoe ik mezelf daarin kon coachen! Ik ging alles wat ik geleerd had ook daadwerkelijk toepassen.

En toen ik ook nog de Master Kunsteducatie had afgerond, waarin ik veel onderzoek heb gedaan naar creativiteitsontwikkeling van kunstenaars, vond ik het tijd worden om al mijn kennis te delen.

Inside-information over Marjolein

  • Ik wilde vroeger detective worden. Dat is anders uitgepakt, maar ik voel me toch een speurneus in de kunst
  • Ik vind bijna alle kunstsoorten leuk om te doen: 2d én 3d, verf én klei, landschap én portret. Maar textiel blijft mijn favoriete materiaal 
  • Ik heb ruim 20 jaar elke zaterdagochtend in Artis dieren getekend. Daardoor heb ik stapels schetsboeken vol dieren. Ik ben gestopt door mijn verhuizing. Nu teken ik soms in de kinderboerderij
  • Ik houd veel van dieren, maar ik heb nog nooit een huisdier gehad! Ik ben meer geïnteresseerd in hun houdingen en soms bizarre uiterlijke kenmerken dan in hun aaibaarheid
  • Schrijven vind ik even leuk als het maken van kunst
  • In mijn moestuin kom ik helemaal tot rust, met mijn handen in de aarde
  • Ik ben een verzamelaar; wat denk je bijvoorbeeld van een zak vol verschillende klutsers (‘die ik vast nog weleens kan gebruiken’, ken je dat?)

En ook nog dit…

Ik ben enthousiast, eerlijk en direct. Ik zeg graag waar het op staat (maar wel op een vriendelijke manier). Ik houd van leren en experimenteren. Verder ben ik heel goed in het uitpluizen en overzichtelijk maken van ingewikkelde onderwerpen en ik vind het leuk om oefeningen te bedenken om iets nog duidelijker te maken. Soms ontwerp ik zelfs een spel als ik denk dat dat helpt.

Ik geloof dat iedereen geweldige kunst kan leren maken. Kunst wordt nog veel te veel op een voetstuk gezet. Mijn ervaring is juist dat heel ‘gewone’ mensen met wat lef en doorzettingsvermogen de meest waanzinnige kunstwerken kunnen maken! Iedereen is uniek, en als je met kennis van beeldtaal jouw eigenheid weet te ontwikkelen, ben je een topkunstenaar.

 

Gratis kunstcoachsessie

Kennismaken? Lijkt me leuk! Ik geef gratis kunstcoachsessies via skype of videobellen. Wil jij zo’n gratis sessie, waarin je in elk geval twee gouden tips krijgt om snel verder te komen met je kunst?