Ben je ooit wel eens iemand tegengekomen die exact dezelfde kleding in haar/zijn kast heeft hangen? Ik denk het niet.

In je kledingkeuze ben je dus uniek.

Vergelijk kunst eens met mode. Elk kledingstuk wordt vormgegeven door een ontwerper. Er bestaan vele duizenden modemerken, allemaal met een eigen stijl.

Iedereen maakt een eigen keuze uit de kleding in winkels. Je kunt je opvallend kleden, kleurig of juist niet, excentriek, ouderwets, retro enzovoort. Maar gelukkig kan alles en mag alles. Je kiest de kleding waar jij je prettig in voelt en die heeft een bepaalde uitstraling. Je hebt een bepaalde kledingsmaak.

En natuurlijk zijn er mensen die jouw kledingstijl nooit zouden dragen, maar dat geldt andersom ook. Jouw smaak is niet ‘beter’ of ‘slechter’ dan die van een ander. Hij is gewoon anders.

Je kunt hoogstens iets zeggen over de materialen, die bijvoorbeeld duurzamer geproduceerd zijn of de pasvorm, die aansluitend is of oversized. Of een trui die dikker of dunner is, of zachter. De één heeft voorkeur voor een dikke trui, de ander voor een dunne. Dikke wol is niet beter dan dunne wol.

Het zal niet snel voorkomen, dat twee mensen precies dezelfde garderobe hebben.

Precies zo werkt het met interieur, tuinontwerp, auto’s en alle andere dingen die een vormgeving hebben. En ook met kunst. Iedereen heeft een andere smaak. Iedereen vindt iets anders fijn of interessant om naar te kijken. Er is geen ‘goed’ of ‘fout’ in smaak.

Dan kun je dus maar beter maken waar je zelf veel plezier in hebt en waar je zelf graag naar kijkt, toch? Wat je zelf ‘goed’ vindt, geslaagd vindt. Er is dus niks mis mee om je eigen criteria op te stellen over wat je zelf goede kunst vindt. Sterker nog: je gaat daardoor echt vanuit je hart werken, je zwabbert niet meer alle kanten uit.

Ook in je kunst ben je dan uniek.

Als je weet van welke kunst je zelf een ‘wow’-gevoel bij krijgt, dan kun je daar steeds iets dichter bij in de buurt komen.

Voor elk modemerk is een doelgroep. Voor elke kunststijl ook. Denk dus niet dat je alleen maar voor jezelf zit te werken; er zijn altijd mensen die globaal dezelfde smaak als jij hebben en die jouw werk zeker zullen waarderen.

Júist als je dicht bij jezelf blijft en vanuit je hart werkt, terwijl je gebruik maakt van vakmanschap en kennis van beeldtaal. Succes!