Stel je voor: je vindt het impressionisme een prachtige stijl. Je bent gek op de kleurencombinaties die schilders uit die stroming gebruiken, en ook de manier van schilderen in ‘toetsen’ spreekt je erg aan. Daarom besluit je ook eens op die manier te werken.

Dan kom je een boek met werk van expressionisten tegen. Die krachtige kleuren en verfstreken vind je toch ook wel erg gaaf. Ook maar eens zelf proberen, kijken of dat past bij jouw ‘stijl’.

Bij een expositie van schilderijen van Jeroen Krabbé sta je versteld. Wat een vrijheid, wat een kleuren en structuren. Geweldig! Het ziet er niet moeilijk uit, dat ga je de volgende keer ook zelf eens doen.

Hoe langer je met kunst bezig bent, hoe meer van dit soort geweldige voorbeelden je tegenkomt. Je gaat hun stijl kopiëren, in de hoop er iets van te leren voor je eigen werk.

Maar dat lukt nooit, of maar gedeeltelijk. Je bent soms tijdelijk tevreden, maar dat blijft nooit. Daardoor ga je je steeds meer verloren voeren, verdwaald in een oerwoud aan mogelijkheden. Je vindt teveel leuk en je weet niet meer welke kant je op moet. Wat past nou bij jóu?

De schilders (of beeldhouwers, textielkunstenaars, …) van wie je de stijl bewondert, maakten hun werk zo omdat het recht uit hun hart kwam. Neem bijvoorbeeld Monet: hij wilde schilderijen maken die de beleving van een moment weergaven. Je kent wel die avonden dat de lucht rood kleurt en de wolken daarin alle kleuren van oranje tot paars krijgen; dat effect zie je maar eventjes, want als de zon verder zakt, is het effect verdwenen. Dat vluchtige wilde Monet vangen. Hij schilderde daarom schetsmatig, hij lette vooral op lichteffecten en kleur, zodat hij een ‘impressie’ gaf van het moment.

Monet wilde het vluchtige weergeven en zocht lange tijd hoe hij dat het best kon doen. Hierboven zie je bijvoorbeeld een aantal versies van een schilderij van de kathedraal in Rouen, steeds met ander licht. Het was een proces van vallen en opstaan.

Zo’n jarenlang kunstonderzoek doe je niet even na.

Maar onderzoeken hoe je iets het beste kunt verbeelden … dat kan jij ook! Ook jij hebt vast iets wat je graag zou willen weergeven, waar je de juiste manier voor zoekt. Dát is het uitgangspunt wat je nodig hebt om je eigen stijl uit te vinden. Natuurlijk kun je kijken naar hoe andere kunstenaars hun kunst aanpakken, maar pas als je weet wat jíj wilt verbeelden, kun je gericht kiezen wat je zou helpen om dat te beeld bereiken. Dan voel je je niet meer verloren in alle mogelijkheden, maar kijk je bewust om je heen om jouw eigen doel te bereiken, en niet dat van Monet.