Stel: je schildert landschappen en je krijgt de kans om je werk te exposeren in een galerie met nog 3 andere landschapsschilders. Leuk, toch? Je kent het werk van die andere kunstenaars en je vindt ze goed schilderen, je vindt het een eer dat jouw werk naast hun werk mag hangen!

Je krijgt een mail van de galerie met de vraag of je een lijst wilt aanleveren met titels van je werk en daarbij de afmetingen en de verkoopprijs. De galerie rekent 40% commissie.

Tsja, daar vragen ze wat! Die titels en afmetingen lukken nog wel, daar begin je maar mee, maar die prijzen, wat moet je daar nou van maken? Wat is een schilderij waard? En hoe bereken je dat?

Je gaat eens zitten rekenen: je hebt ongeveer 20 uur aan het schilderij gewerkt, je zou toch wel 30 euro per uur willen verdienen, 30 x 20 = €600,-. Is dat een mooie prijs? Dat is iets minder dan een huisschilder per uur vraagt. En dan is dat dus eigenlijk 60% van de verkoopprijs, want die 40% van de galerie zou daar dan bovenop komen. Dan zit je al op €1000,-. Oei, zouden mensen dat voor jouw werk willen betalen?

En dan bedenk je dat je ook materiaal hebt gebruikt, dat moet er eigenlijk nog bij. Je moet je werk brengen en halen, dat kost benzine. En je moet 9% Btw afdragen als je Btw-plichtig bent. En dan nog inkomstenbelasting betalen, zo’n 38%. Dus met een verkoopprijs van € 1000,- blijft er bij lange na geen € 30,- per uur over. Je prijs moet dus omhoog. Maar wie wil nou meer dan € 1000,- betalen voor jouw schilderijen?

Je werk staat ook op een online galerie, maar daar heb je nog nooit iets verkocht. Je schilderijen kosten daar €495,-, en als mensen dat niet kopen, zal het wel te duur zijn! Aaagh!

Dan komen de twijfels: heb ik eigenlijk wel talent? Ben ik wel een echte kunstenaar? Waarom zouden mensen € 495,- euro betalen voor mijn werk? Is het wel goed genoeg? Ben ík wel goed genoeg? Ben ik het wel waard dat mensen voor mijn werk betalen?

Bekijk het eens anders, en leef je écht even goed in: een man komt in een galerie, waar vier landschapsschilders exposeren. Heel verschillend werk, mooi geëxposeerd. Hij wil graag iets kopen, het geld brandt in zijn zak! Hij krijgt een lijst met titels en prijzen mee. De schilderijen van de eerste schilder spreken hem erg aan; ze kosten tussen € 5000,- en € 8000,-. De tweede schilder maakt iets grotere doeken, ook zijn smaak; die prijzen liggen iets hoger, gemiddeld € 9.000,-. Dan het werk van de derde schilder: ook heel goed, past goed in zijn collectie. Die doeken zijn te koop voor € 495,-.

Wat denk je?  Wat koopt deze man? Wat gaat er in zijn hoofd om? Denkt hij: zo, die derde is lekker goedkoop, daar koop ik een landschapje van? Wat zou jij denken in zijn plaats?

Wat vind jij jezelf waard? En dus ook jouw werk?
Ik ben benieuwd welke gedachten er nu bij je opkomen… laat me eens weten wat je denkt!