Ik ben gek op het lezen van thrillers en detectives, vooral in de vakantie. Spanning om te ontspannen – dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar ik vind het heerlijk.

Thrillers zijn voor mij net zo goed een kunstvorm als een literatuur. Ik kan erg genieten van de opbouw van de spanning, de geloofwaardigheid van de karakters en de verrassing in de plotwendingen in een goed geschreven boek. Gelukkig worden thrillerschrijvers steeds meer voor ‘vol’ aangezien in de schrijfwereld.

Michael Berg is zo’n thrillerauteur. In 2013 won hij de Gouden Strop (voor beste Nederlandstalige thriller) en inmiddels heeft hij tien boeken geschreven. Hij werkte eerder bij de publieke omroep en vertrok naar Frankrijk om daar te gaan schrijven.

Ik las een interview met Michael Berg. Eén van de vragen die hem gesteld werden, was of hij een gouden tip had voor andere misdaadauteurs. Stiekem zou ik heel graag thrillers willen schrijven, dus ik was benieuwd naar zijn antwoord.

Michaels tip: “Kies je hoofdpersoon zorgvuldig. Ik koos voor een vrouw als mijn belangrijkste personage, omdat ik had gezien dat de bestsellers van dat moment dat allemaal hadden. Ik was een omroepman, ik was gewend om voor een groot publiek en doelgroepen te werken, maar achteraf gezien is dat niet de juiste benadering geweest. Nu weet ik dat ik me meer senang had gevoeld bij een vijftigjarige man als hoofdpersoon.”

Wat een supertip! Michael dacht in doelgroepen, en stond er niet bij stil dat hij veel geloofwaardiger zou overkomen als hij een hoofdpersoon had gekozen die dichter bij zijn eigen belevingswereld stond. Dat maakt inleven in die persoon veel gemakkelijker en het boek wordt daardoor authentieker, ‘echter’.

Zo werkt het met alle kunst, en dus ook met beeldende kunst: als je dingen verbeeldt die je echt raken, die je belangrijk vindt, die steeds in je leven een rol spelen, hoef je er minder moeite voor te doen. Dan vloeit het beeld makkelijker uit je handen, heb je meer ideeën, kun je sneller keuzes maken voor kleuren, vormen en texturen.

Er zit dan vanzelf meer logica en vanzelfsprekendheid in je werk.

Jezelf zijn dus! Klinkt makkelijk, maar het is moeilijker dan je denkt. We zijn zo gewend rekening te houden met anderen of met wat ‘normaal’ is. Luister niet naar wat anderen beter vinden of anders willen. Kijk niet hoe het hoort. Maak geen kunst voor een bepaalde ‘doelgroep’; dat houdt je tegen om vanuit je hart kunst te maken.

Wees jezelf.

Nog even Michael Berg: “Wees dus authentiek. Dat is iets anders dan origineel. Een moord is een moord en een thriller heeft spanning nodig, maar maak er wel je eigen verhaal van. Wees eigenwijs en vertrouw op jezelf en je eigen smaak. Denk niet aan je publiek, maar schrijf je eigen verhaal. Met succes.”

Lukt het jou al om jezelf te zijn in je kunst? Laat het me weten!