Er zijn altijd kunstenaars geweest en ze zullen er ook altijd zijn. Is alles dan niet al een keer gemaakt? Heeft het wel zin dat jij nog iets aan de kunst toevoegt?
Nee, nog lang niet alles is gemaakt. Er blijven altijd nieuwe ideeën komen, nieuwe combinaties gemaakt worden, variaties bedacht worden en oude beelden worden getransformeerd tot nieuwe beelden.
Elke kunstenaar heeft een eigen leven met eigen ervaringen, die een interessante aanvulling kunnen zijn op de bestaande kunst. Ook jouw kunst heeft iets ‘eigens’, waarmee je de wereld kunt verrassen. Je hoeft alleen maar jezelf goed te leren kennen. Een manier om dat te doen, is eerst wat voorbeelden te kopiëren.
Vergelijk het met kookboeken: je zou toch zeggen dat alle recepten wel een keer opgeschreven zijn. Toch verschijnen er steeds weer massa’s nieuwe kookboeken in de boekhandel. Elke maand staan er weer nieuwe recepten in de Allerhande, in kookboeken en in tv-kookprogramma’s, terwijl het aantal verschillende groenten, vlees, vis en pastasoorten echt niet toeneemt.
De kookboekenschrijvers maken vooral nieuwe variaties op oude recepten. Ze voegen een kruid toe, laten een ingrediënt weg, roerbakken in plaats van sudderen en hoppa, een heel nieuw recept ontstaat. Brocante servies op de foto’s plus wat Frans sfeerbeeld zorgt voor een eigentijds Mediterraan kookboek. Het lijkt nieuw, maar het zijn oude recepten in een nieuw jasje.
Je hoeft dus helemaal niet origineel te zijn, ook al denk je dat misschien. Je kunt vrijuit stelen van andere kunstenaars; door elementen van andere kunstenaars over te nemen en samen te voegen tot een eigen ‘kunstrecept’, bén je origineel. Maar steel wel met respect.
Van imiteren kun je veel leren. Een kunstwerk van een ander (of een foto) helemaal kopiëren is goed om technisch te groeien en om uit te vinden hoe de kunstenaar te werk moet zijn gegaan. Laat je erdoor inspireren om je eigen stijl te vinden. Die imitatie houd je natuurlijk voor jezelf, ga je niet exposeren of verkopen.
Neem vervolgens voor je eigen werk alleen dát over, wat je het meest aanspreekt en dat het best bij jouw eigen werk past. Dat kan bijvoorbeeld het kleurgebruik zijn, het onderwerp of de lichtval. Doe het zó, dat de kunstenaar van wie je het idee hebt gepikt, het niet als zijn/haar invloed zou herkennen.
Je kunst kun je op een hoger niveau krijgen door veeeeel uren te maken en veeeeel te oefenen. Kopiëren van voorbeelden die je aanspreken kan daar een deel van zijn. Neem over wat bij je past, maar geef er altijd je eigen draai aan. Beheers je de vaardigheid eenmaal, zet hem dan naar je eigen hand en maak werk waarmee je je kopieervoorbeeld overschaduwt! Overtref die kunstenaar!
Maak dus je eigen ‘kunstrecept’. Neem bekende ingrediënten, combineer naar hartenlust, maar giet er je eigen saus overheen om er een echte ‘jij’ van te maken.
Welke ingrediënten zitten in jouw ‘eigen saus’? Ik ben benieuwd, laat het me weten.