Tekenen is op elke kunstacademie een basisvak. Als kunstschilder of tekenaar is tekenvaardigheid natuurlijk een absolute must. Maar ook als je driedimensionaal werkt, textielkunst of grafiek maakt, is het superhandig als je redelijk bedreven bent in tekenen.

Als kunstenaar is het heel makkelijk om je ideeën snel te kunnen schetsen. Het is fijn als je, voordat je begint met het maken van een nieuw kunstwerk, een duidelijke ontwerpschets kunt maken. Je krijgt dan alvast een beeld van je kunstwerk. Je kunt kijken of bijvoorbeeld het licht-donker-ontwerp en de compositie je bevallen. Zo niet, dan kun je nog schuiven, aanpassen.

Maar nog belangrijker is het dat je door tekenen veel beter leert kijken. Kijken als een kunstenaar.

Dat leer je niet door gewoon heel veel te tekenen. Dat helpt natuurlijk wel, maar je moet vooral ánders leren kijken.

Een kunstenaar kijkt vooral met zijn/haar rechter hersenhelft.

Iedereen doet als kind dezelfde artistieke ontdekking: je kunt alles wat je ziet door een symbool tekenen. Je tekent een boom op een bepaalde manier, een neus of een hand op een bepaalde manier. Die symbolen werk je in de loop van je vroege jeugd uit, ze worden steeds meer jouw manier van tekenen.

Ook al zie je heus wel verschillen tussen je vader, je moeder en je broertje, je tekent toch hun ogen, neus en mond hetzelfde, want zo teken jij nou eenmaal een gezicht. Omdat je hun haar, hun kleding en hun lengte varieert, kun je toch wel zien wie het voorstellen.

Maar rond het eind van de basisschool wil je steeds meer de werkelijkheid tekenen. Je wilt graag moeite doen voor een tekening, als het maar écht lijkt. Je hebt als 11- of 12-jarige al veel geleerd, je weet veel, maar als je iets wilt tekenen lukt het je niet je tekening zó te krijgen dat het er ook uitziet als werkelijkheid. Je wéét dat het niet klopt, maar het lukt je niet om het kloppend te tekenen.

Je wilt een gezicht tekenen met ogen, neus en mond; je brein komt onmiddellijk met de symbolen voor ogen, neus en mond (die je in de loop van vele jaren hebt gevormd). Je kunt niet anders dan die symbolen tekenen; je linker hersenhelft dicteert het. Het lijkt niet écht.

Op die leeftijd stoppen de meeste kinderen met tekenen.

Tekenen is een activiteit die in je rechter hersenhelft plaatsvindt. De rechterkant van je brein gaat over richtingen, vormen en kleuren. Je linkerkant geeft die een naam en een symbool. Op school wordt voornamelijk je linker hersenhelft getraind met taal, logica, analytisch vermogen. Die is dus veel sterker ontwikkeld.

Het is dus de kunst om het rechter deel van je brein in te schakelen bij tekenen. Dan kun je wél tekenen wat je ziet. Dan zie je wél de juiste richting en vorm. Het is een vaardigheid die je gewoon kunt leren!

Maar hoe doe je dat?

In de nieuwe zomertraining ‘Jouw Ongekende Tekentalent’ ontdek je hoe je kijkt als een kunstenaar (met je rechter hersenhelft) waardoor je direct veel beter tekent.
Kom dus lekker vier dagen in augustus tekenen. En daarna je leven lang genieten van meer tekenvaardigheid! Neem besluit en doe mee. Schrijf je in op https://kunstacademie-online.nl/aanbod/jouw-ongekende-tekentalent/