Weet jij van tevoren precies hoe jouw kunstwerk eruit gaat zien? Ben je ooit wel eens aan een schilderij, tekening, beeldhouwwerk of textielkunstwerk begonnen, terwijl je precies wist wat het eindresultaat zou worden? En dat dat ook inderdaad klopte?

Nee, toch?

Niemand weet dat precies. Je hebt als kunstenaar meestal wel een plan in je hoofd, een idee, gedetailleerd of vaag, maar of dat idee ook echt werkelijkheid wordt, is de grote vraag.

Soms lukt het je niet het beeld in je hoofd vorm te geven.
Soms ben je juist aangenaam verrast dat een idee zó gaaf uit kon pakken!

Dat is het lastige én het leuke van kunst maken. Je weet van tevoren niet precies wat het gaat worden.

Natuurlijk heb je als kunstenaar wel invloed: je kiest de materialen en technieken die je wilt gebruiken, je kiest onderwerp of thema en kleuren, maar hoe het kunstwerk er precies gaat uitzien, blijft een verrassing.

Kunst maken is dus eigenlijk altijd een experiment, een poging om jouw ideale kunstwerk te maken. Maar als dat zou lukken, het perfecte kunstwerk maken, dan zou je kunnen stoppen met het maken van kunst, want je zou jezelf nooit kunnen verbeteren. Perfectionisme kun je dus gerust opgeven; het lukt je nooit het perfecte kunstwerk te maken, en als het je wél lukt is meteen alle lol eraf.

Je begint elk kunstwerk met een soort ideaalbeeld in je hoofd van het superkunstwerk dat je nu gaat maken. Dít wordt het beste kunstwerk ooit. Het meesterwerk zit al in je hoofd.

De meest gemaakte ‘fout’ is dat je je kunstwerk helemaal gaat uitwerken, vervolmaken, blijven ‘poetsen’. Zodat het echt hélemaal af is. Volmaakt. Maar ‘volmaakte’ kunst is vaak saaie kunst. Dat is het vreemde: als kunst niet helemaal ‘af’ is, is het veel interessanter om te zien.

Kunst die niet af is, is dus eigenlijk wel af. Je kunt het beeld dan als kijker zelf afmaken, op de manier die bij jou past. Als het beeld helemaal volmaakt is, blijft er voor de kijker niets meer te fantaseren of raden over. Het is dus jammer om je werk helemaal ‘af’ te maken.

Je kunt heel veel leren over het maken van kunst. Maar om jóuw kunst te maken, daar is meer voor nodig! Je moet inzicht krijgen in jouw kunstcriteria, creatiever gaan denken, je eigen beeldtaal leren spreken en zorgen dat je creatief zelfvertrouwen opbouwt! Dat leer je op een Kunst Krachttraining, in een groep of privé. Kijk op deze website onder ‘aanbod’ wanneer de eerstvolgende groepstraining start (de persoonlijke training kun je altijd beginnen).