Hoe zat het ook alweer? IJsberen op de Noordpool, pinguïns op de Zuidpool? Ik heb het even opgezocht: op de Noordpool leven veel zoogdieren, zoals de ijsbeer, de poolwolf en de poolvos. Op de Zuidpool is het grootste landdier een vleugelloze mug, maar er leven wel kustdieren, zoals veel soorten pinguïns.

Zouden ze jaloers zijn op elkaar? Zou de ijsbeer liever aan de Zuidpool willen leven, omdat daar geen gevaarlijke haaien rondzwemmen? Of zouden romantische pinguïns ook wel eens een echte narwal willen zien, de eenhoorn onder de zeezoogdieren, die juist rond de Noordpool zwemt?

Ik denk niet dat die dieren enig idee hebben over wat zich op de andere pool afspeelt. Dieren leven gewoon met wat ze hebben. Wij mensen kijken altijd naar anderen, en het gras is altijd groener bij de buren. Dus als ijsberen en pinguïns mensen waren, zouden ze zeker naar elkaar kijken en wensen dat ze iets van die ander ook zouden hebben.

Veel kunstenaars hebben keuzestress, omdat ze alle technieken, materialen en stijlen leuk vinden en niet weten wat ze moeten kiezen om te maken. Ze weten niet wat bij ze past. Uiteindelijk twijfelen ze zo lang, dat ze helemaal tot niets komen. Herken jij dat?

Het is bekend: opposites attract, je vindt je tegenpool super aantrekkelijk. In de liefde weet iedereen dat. Partners vullen elkaars eigenschappen vaak mooi aan. Toch blijft ieder zichzelf binnen de relatie, je verandert je gedrag niet in dat van je partner omdat je die zo lief vindt.

In de kunst is dat hetzelfde. Je hebt je eigen manier van werken, je eigen voorkeuren, stijl en smaak, maar je wordt ook aangetrokken door je tegenpool. Maak je bijvoorbeeld zelf krachtige schilderijen met veel contrast en uitgesproken kleuren, dan vind je het misschien juist prettig om in je huis een heel minimalistisch kunstwerk in lichte, neutrale kleuren op te hangen. Daarbij kom je heerlijk tot rust.

Maak dan niet de fout om zelf ook minimalistisch werk te willen gaan maken! Het zal je niet lukken om sterke kunst te maken op de manier van een ander. Dat past niet bij jou.

Leer jezelf dus door en door kennen, dat is echt belangrijk. Pas als je weet wat bij je past, wat echt jouw manier van werken en van verbeelden is, kun je jezelf verdiepen en groeien in je kunst.

Je kunt dan best jaloers zijn op wat andere kunstenaars maken, er verlangend naar kijken, maar je trapt niet meer in de valkuil van het zelf ook te willen doen. Geniet gewoon van het werk dat je kunst-tegenpolen maken! Kijk ernaar, laat je erdoor meevoeren, koop het, maar laat het maken ervan aan die ander over. Jij hebt je eigen kwaliteiten waar anderen jaloers op zijn omdat ze het zelf niet kunnen.

IJsberen zijn totaal andere dieren dan pinguïns en ze leven hun eigen leven op tegenliggende polen. Ze vangen hun voedsel op hun eigen manier en zijn daar specialist in. Niemand doet dat zo goed als zij, net als dat niemand kunst maakt op jóuw manier.

Ken jij jezelf al goed genoeg? Laat het me weten!