Het is nu toch echt lente! ’s Nachts nog wel koud, maar overdag steeds meer zon en warmte. De prunus en magnolia staan in bloei en lager bij de grond zie je veel krokussen en narcissen.
De natuur blijft een dankbaar onderwerp voor kunstenaars. Inspiratie genoeg nu om lentebloemen of lentebomen in hun volle glorie vast te leggen. Eerst een paar foto’s maken als referentie en dan lekker aan de slag.
Vaak valt een schilderij of tekening van zo’n schitterende boom of pol bloemen erg tegen. Dat komt doordat mooie natuur prachtig is, maar niet vanzelf een mooi kunstwerk oplevert. Daar moet je als kunstenaar zélf nog van alles aan doen.
Kijk eens naar de foto bij dit artikel. Je ziet een prachtige verzameling krokussen. Als die in je tuin staat, ben je superblij. Maar als je het als ontwerp voor een kunstwerk wilt gebruiken, moet er nog wel wat gebeuren.
Vorm
Laten we beginnen met de vorm. De totale groep krokussen kun je zien als een soort ellipsvorm. Niet bijster interessant. De vorm zal je zelf interessant moeten maken. Dat kan heel gemakkelijk. Een paar mogelijkheden:
- Verwijder denkbeeldig hier en daar een paar krokussen uit het midden, waardoor een open vorm ontstaat
- Verwijder denkbeeldig wat krokussen uit de rand of voeg er een paar toe, waardoor inhammen ontstaan en de buitenvorm minder saai wordt
- Laat aan één of twee kanten de krokussen tot de zijkant van het kunstwerk doorlopen; daardoor lijkt het krokussenveld veel groter
- Zet een krokus los van de groep, of een klein groepje van drie.
Dan zijn de krokussen ook nog eens allemaal vrijwel gelijk van vorm. Daarin kun je ook afwisseling brengen. Richt er een paar met de gele meeldraadjes naar de andere kant, schuiner, of naar achteren gericht, zodat je de meeldraadjes niet ziet. Laat er een slap hangen.
Kleur
Dan de kleur. Alle krokussen hebben dezelfde kleur. Natuurlijk zijn er toonwaardeverschillen in het paars, licht- en donkerpaars dus, maar het blijft dezelfde kleur. In een kunstwerk kan dat heel eentonig overkomen. Kies daarom een aantal kleuren paars; sommige iets roder, andere iets blauwer, in lichte en donkere toonwaarden, zodat er ook in de kleur meer afwisseling komt. Doe dat ook met de gele meeldraden.
Aandachtspunt
Bij de krokussen op de foto is er geen bloem die speciale aandacht vraagt. Elke krokus is vergelijkbaar met de rest, het maakt niet uit waar je kijkt. Als je dat in een kunstwerk weergeeft, weet de kijker niet waar hij of zij moet kijken. Het lijkt een bos dezelfde krokussen en dat is het ook. Je hersenen vragen meer spanning. Waar wil jij als kunstenaar dat de kunstkijker zijn aandacht op richt? Maak daar een duidelijk contrast, zodat de kijker houvast heeft.
Iedereen maakt nu foto’s van de lente. Gebruik je foto’s referentiemateriaal, maar laat je er niet door (af)leiden. Wat voor een groep krokussen geldt, geldt net zo goed voor een boom of een boeket. Jij bent de kunstenaar, jij bepaalt vorm en kleur. Jij bent degene die een interessant beeld wilt neerzetten, jij bent de regisseur van je beeld. Kijk dan verder dan de foto en maak er zelf iets gaafs van. Heel veel succes!