Vorig jaar rond deze tijd nam ik het besluit (in plaats van alleen maar een goed voornemen) om 12 uur per week aan mijn eigen kunst te besteden, vakanties uitgezonderd. Dat besluit leidde tot een besluit-challenge, waaraan 37 kunstenaars meededen (misschien jij ook wel) om elkaars stok achter de deur te zijn. Tweemaandelijks stuurde ik een mail over mijn voortgang en verwerkte daarin ook de reacties van mede-besluiters. Mijn laatste mail van deze challenge stuur ik vrijdag aan alle deelnemers.

Ik heb berekend hoeveel uur per week ik gemiddeld aan kunst heb besteed (min de vakanties en weken waarin ik een training gaf): ik kom op 11 uur. Mijn doel heb ik dus net niet gehaald, maar ik weet zeker dat als ik dit doel niet had gesteld, ik veel minder zou hebben gedaan. Ik kijk dus tevreden terug op 2023.

Doordat ik nu een jaar lang gewend ben mijn kunst-uren wekelijks in te plannen en bij te houden, is het een gewoonte geworden. Dat is prettig, want gewoontes hoef je niet meer aan te denken, die gaan vanzelf.

Komend jaar ga ik mezelf een flink aantal goede gewoontes aanleren en slechte gewoontes afleren. Die gewoontes gaan vooral over mijn kunst, maar ook op andere gebieden kan ik dat wel gebruiken, bijvoorbeeld gezondheid en fitheid.

In ‘Atomic Habits’ beschrijft James Clear dat miniveranderingen (‘elementaire gewoontes’) niet gewoon een optelsom zijn, maar dat ze samen je prestaties exponentieel vergroten. Hij geeft heel praktische handvatten om goede gewoontes aan te leren en slechte af te leren.

Mijn besluit voor 2024 is dan ook om elke twee weken een gewoonte aan te pakken, of het nou aanleren of afleren is. Ik houd deze 26 gewoontes bij in een journal. Aan het eind van 2024 kijk ik of het inderdaad nieuwe gewoontes zijn geworden, hoe ik ze heb bereikt en volgehouden en wat de invloed op mijn kunstenaarschap of op Kunstacademie-online is.

Ik las in hetzelfde boek over een honkbalcoach, die antwoordde op de vraag wat echt succesvolle honkballers doen wat de rest niet doet: “Het komt erop aan wie de verveling van elke dag trainen aankan, elke dag weer dezelfde oefeningen”.

Succesvolle mensen hebben (net als jij en iedereen ter wereld) geen onuitputtelijke hoeveelheid passie en motivatie. Maar het verschil is, dat ze toch een manier vinden om door te zetten, ondanks het gevoel van verveling. Gewoontes helpen daarbij.

Ook in kunst heb je goede gewoontes nodig om succes te hebben, bijvoorbeeld:

  • creëer een fijne sfeer in je werkruimte, bv met mooie muziek, zonder telefoonmeldingen of tv
  • ruimen regelmatig op (werk niet in een ruimte met ongeorganiseerde troep)
  • gebruik goede materialen en gereedschappen
  • doe alles met excellentie. Niet gehaast
  • neem regelmatig afstand (zet eventueel een timer). Je ziet alles beter van een afstand

Deze gewoontes zorgen ervoor dat je ruimte in je hoofd hebt voor het creatieve werk, omdat de ‘gewone’ dingen vanzelf goed lopen.

Als je een nieuwe gewoonte aanleert die je volhoudt, zullen er beslist dagen zijn waarop je ermee wilt ophouden. Succesvolle mensen houden zich aan hun plan. Ze weten wat belangrijk voor ze is en werken daar gericht naartoe. Dat levert op den duur enorm veel op, aldus ‘Atomic Habits’. Ik ga er een jaar aan besteden en ben benieuwd wat het me gaat opleveren.

Buiten mijn ‘gewoonte-besluit’ heb ik veel nieuwe plannen voor Kunstacademie-online. Nu nog even tijd vinden om al die plannen uit te werken. Gaat vast lukken!

Ik ben heel benieuwd naar jouw plannen voor 2024 op kunstgebied. Laat je me weten wat die zijn?

Maak er een creatief 2024 van!