Je hebt je eigen groei en succes als beeldend kunstenaar in eigen hand. Is dat niet super om te horen? Dat betekent dat het binnen je bereik ligt.

Het opbouwen van succesvol kunstenaarschap is niet gebaseerd op geluk. Het is gebaseerd op iets dat nog veel zeldzamer is, namelijk consistentie. Waar echt succes op neerkomt is standvastig je weg volgen in de kunst. In je stijl, je herkenbaarheid, in het aantal kunstwerken dat je produceert, maar ook in dingen als marketing en promotie van je werk.

Klinkt makkelijk, nietwaar? Toch zijn er maar weinig kunstenaars die dat lukt, en daar is een reden voor: Weerstand.

Weerstand is de kracht die ons weerhoudt om te gaan sporten, gezond te eten en andere dingen doen die ervoor zorgen dat je je op je best voelt. En dat geldt ook voor het ontwikkelen van je kunst.

Weerstand is dat zeurende gevoel dat leidt tot uitstelgedrag, tot wegblijven uit je atelier. Het houdt je weg van het bereiken van succes, van ontwikkeling in je kunst. Het is een soort gewapende wachter voor de poort, die je niet doorlaat.

Als je je leven leidt zoals je altijd doet, heb je geen last van weerstand. Je zet een kopje thee koekje erbij, je ploft op de bank en zet de tv aan of pakt een boek. Zolang je doet wat veilig is, wat de maatschappij van je verwacht, bekende dingen doet, dan gaat alles goed.

Maar zodra je een nieuwe stap wilt nemen, een andere weg wilt inslaan, passies wilt gaan volgen, dan komt Weerstand om de hoek kijken. Elk avontuur dat je wilt aangaan, zoals je kunst ontwikkelen, dieper in spiritualiteit duiken of je huis verkopen en rondreizen, dan begint Weerstand je tegen te werken.

Bij alles wat je leven uit de dagelijkse sleur haalt, probeert Weerstand je tegen te houden en je terug in je bekende, veilige leven te duwen. Weerstand begint met kleine onhandige dingetjes: je kunt je lekkere kwast niet vinden, de klei is uitgedroogd, enzovoort. Je hebt een kwartier naar die kwast gezocht, nu heb je geen tijd meer en stel je je kunst een dag uit. Herken je het? Ga je toch door, dan gooit hij wat angst in je gezicht.

Het slechte nieuws is, dat die Weerstand niet verdwijnt. Het goede nieuws is dat je strategisch met de Weerstand kunt leren omgaan, zodat je weinig last van hem hebt. Hoe pak je dat aan?

  1. Besef dat je ‘in oorlog bent’ met je Weerstand, die al jouw geheime angsten kent en ze tegen je gebruikt. Die oorlog kun je winnen.
  2. Herken en identificeer je diepste angsten. Weerstand pakt je op je zwakste punt.
  3. Pak je angsten aan. In de meeste gevallen is het een kwestie van gewoon doen, van ‘luier aan en gaan’. Dan merk je dat je angst op niets gebaseerd was.

De meeste en sterkste angsten zijn altijd te herleiden tot een paar basisangsten:

  • de angst voor succes (wie ben ik om succes te hebben, ik ben maar …)
  • de angst om te falen (zie je wel, ik kan het niet, ik leer het nooit)
  • angst voor afwijzing (wat zullen anderen wel van me denken, ik hoor er niet bij)

Als je je grootste angst kent, is het een kwestie van doorzetten. Je angsten zijn meestal ongegrond en het valt altijd mee. Zorg de avond ervoor dat alles in orde is, zet je materialen neer, klaar om te gebruiken. Bedenk van tevoren hoe je alles gaat aanpakken. Doe het vervolgens gewoon. Weerstand en angst verliezen hun klauwen.

Je zal onvermijdelijk regelmatig falen. Je faalt je weg naar succes. Je maakt verkeerde keuzes, maar zet door, blijf proberen, sta op na elke val. De Weerstand geeft op, steeds makkelijker. Zodra dit avontuur je nieuwe gewoonte is geworden, houdt Weerstand zijn mond. Zet door tot het succes komt!