Veel kunstenaars gebruiken bij het ontwerpen foto’s, als ‘schets voor een nieuw kunstwerk. Maar een foto is toch al een bestaand beeld? Waarom zou je daar nog een kunstwerk van maken? Beginnend (amateur)kunstenaars kiezen vaak een mooie foto en kopiëren die bijvoorbeeld in pastel, klei of borduurwerk. Dat kan er natuurlijk geweldig uitzien en het is heel goed als je je puur op de techniek wilt richten, maar is het dan echt iets van jou? En is het kunst?

Een foto klakkeloos namaken levert meestal niet de beste kunstwerken op. Je moet het doen met de keuzes van de fotograaf in plaats van je eigen keuzes. De achtergrond, accessoires, compositie en het standpunt liggen al vast. Daardoor wordt het werk vaak stijfjes en minder spontaan, omdat je tijdens het werken probeert de foto zoveel mogelijk te benaderen. En weinig verrassend.

Als je een tijdje bezig bent met het maken van kunst en de techniek aardig beheerst, wordt het tijd om je eigen beelden te scheppen. Als je daarbij toch graag met fotomateriaal werkt, geef ik je een paar creatieve manieren om foto’s naar je eigen hand te zetten:

1 Raster
Door een raster op een foto te tekenen en daarmee te spelen, kun je de foto precies zo vervormen als je wilt. Bij het ontwerpen kan dit voor verrassende beelden zorgen; een nieuwe werkelijkheid op basis van het dagelijks leven. Verschillende soorten vervormingen:

  • Teken de foto na op een raster met schuine of golvende lijnen; daardoor wordt de vorm helemaal uit verband getrokken
  • Versnijd de foto in repen die je verschuift
  • Weef een paar foto’s door elkaar (zie foto bij dit blog)
  • Verwissel vakjes willekeurig

2 Essentie weergeven
Wat vind je eigenlijk zo mooi aan de foto? Zoek de essentie van het beeld (bijvoorbeeld draaiing, overlapping, vertakking, kleurcontrast, dieptewerking enzovoort) en geef die essentie weer in materiaal naar keuze.

3 Computervervorming
Vervorm een foto op de computer, bijvoorbeeld met het programma Photoshop of Paint. Ben je niet handig met de computer, maak dan een foto van iets dat weerspiegeld wordt door een lachspiegel.

Gebruik de creatief vervormde tekeningen als ontwerp voor een nieuw kunstwerk, twee- of driedimensionaal. Zo creëer je snel een authentiek beeld! Veel plezier met je nieuwe fotomateriaal!

Hoe gebruik jij foto’s bij het ontwerpen? Laat het me weten, ik ben benieuwd!