Je houdt enorm van het maken van kunst: tekenen, schilderen, met textiel werken, beeldhouwen, noem maar op. Je wilt heel graag een eigen stijl ontwikkelen in de techniek die je leuk vindt. Je weet diep van binnen dat je het écht wel in je hebt om met die techniek iets bijzonders te creëren. En toch merk je dat je vaak zonder iets te doen zit te staren naar een lege schetsboekpagina, een wit papier/doek, een homp klei of een lap stof.

Je hoopt op inspiratie. Je wenst dat er een muze verschijnt. Of misschien heb je het omgekeerde probleem: je hebt zo’n stapel schetsen en ideeën, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Je kunt maar niet beslissen welk idee je gaat uitvoeren.

Hoe dan ook, je bevindt je in goed gezelschap. De meeste creatieve mensen worstelen met dezelfde dingen. Ik geef je een paar inzichten over hoe je deze artistieke blokkade kunt oplossen en fris aan een nieuw kunstwerk kunt beginnen.

Noteer en verzamel
Ideeën voor nieuwe werken komen op de meest onverwachte momenten naar boven. Vaak juist als je je ontspant en er niet op bedacht bent, bijvoorbeeld tijdens een wandeling. Heb daarom altijd een notitieboekje bij je, of gebruik de notitie-functie van je smartphone. Het kan soms lang duren voordat je het idee gebruikt, of misschien gebruik je het nooit. Maar de gewoonte om al je ideeën op te schrijven, zonder ze te beoordelen, zorgt ervoor dat je nooit zonder inspiratie zit. In de loop van de tijd ga je een lijn in die ideeën ontdekken, die iets zegt over jouw authenticiteit.

Maak ruimte
Zorg dat alles in je omgeving meewerkt aan een creatieve werksfeer. Zorg dat je de dingen die je moet doen eerst afrondt, zodat je hoofd leeg is, anders blijf je afgeleid. Maak eventueel een korte wandeling om je hoofd leeg te maken. Zet muziek op die je in de juiste sfeer brengt. Zet computers uit, je telefoon op stil. Neem iets te drinken. Ga dan gewoon aan de slag, al is het met wat kleine schetsjes, bladeren in ideeënboeken of testen van materialen. Als je maar bezig bent op je werkplek.

Thema kiezen
Een nieuw werk beginnen blijft spannend, maar als je werkt met een thema in je achterhoofd, geeft dat je wel een duidelijke richting waarin je nieuw werk moet zoeken. Je kunt een woord, een begrip, een plaats of een persoon als thema nemen. Een thema kan je helpen als ‘gids’ naar nieuw werk – het kan zorgen voor eenheid in je werk, het kan een krachtig uitgangspunt zijn om uit te zoeken wat jouw persoonlijke richting kan worden. Je neemt makkelijker een besluit in plaats van heen en weer te blijven fladderen of je werk uit te stellen.

Voed je thema
Kies een thema of onderwerp en ga naar een plek die verbonden is met jouw thema. Neem schetsboek en camera mee. Maak zoveel mogelijk aantekeningen in woord en beeld, ook over gedachten en gevoelens. Dompel je helemaal onder in de sfeer, zonder je druk te maken over het resultaat.
Als je weer thuis bent, speel dan met je ‘vangst’. Maak ontwerpschetsen, kijk welke delen van die schetsen je het meest aanspreken en werk daarmee door. Kies kleuren die passen bij de indrukken die je op de locatie hebt opgedaan; de kleur van je emoties, niet per se de kleur van de realiteit.

‘Voortborduren’ op vorig werk
Gebruik je vorige werk als uitgangspunt voor een volgend werk. Hoe kun je het ontwerp of de techniek van dat werk ontwikkelen in een nieuw werk? Maak bijvoorbeeld een foto van het vorige werk, print het uit, knip en plak, gebruik vormen op een andere manier, voeg kleuren toe of haal juist kleuren weg en maak op deze manier met nieuwe inzichten een variatie op het vorige werk.

Kies gewoon
Maak keuzes! Doe het gewoon! Het is maar een keuze voor één werk, je zit er echt niet je hele leven aan vast! Soms is dat moeilijk, maar als je niet kiest, komt er niets uit je handen. Geef voor jezelf grenzen aan om de mogelijkheden te beperken, dat maakt kiezen gemakkelijker. En ja, soms kies je verkeerd en blijkt het idee toch niet te zijn wat je had gehoopt en loopt het spoor dood. Dan begin je gewoon opnieuw, dat hoort bij het creatieve proces, ook al is het frustrerend. Ook van valse starts leer je!

Heb jij een eigen manier gevonden om met een nieuw werk te starten? Laat je het me weten? Ik ben heel benieuwd!