Ik besefte laatst dat ik in mijn leven heel wat maaltijden heb gekookt. Als ik het krapjes bereken kom ik op meer dan negenduizend avondmaaltijden. Volgens de tienduizend urennorm van Malcolm Gladwell zou ik al een aardig Jamie Oliver-niveau bereikt moeten hebben.
Ken je de tienduizend urennorm? In het boek ‘Uitblinkers’ vertelt Malcolm Gladwell dat er tienduizend uur trainen of oefenen nodig is voor meesterschap op wereldniveau, op welk gebied dan ook. Hij noemt The Beatles, die tienduizend uren met elkaar speelden in Hamburg, en Bill Gates, die tienduizend uren programmeerde als jongen. De norm geldt ook voor sporters, schakers, criminelen en juristen – eigenlijk voor iedereen die ergens goed in wil worden.
In je kunst wil je natuurlijk graag succesvol zijn. Jij toch ook? Liefst exposeer je regelmatig, heb je een flinke schare bewonderaars en verkoop je je kunst voor mooie bedragen. Je wilt graag ‘meester-kunstenaar’ zijn.
Klinkt mooi, gewoon veel oefenen en dan word je vanzelf supergoed. Maar… domweg steeds hetzelfde doen, alleen vlieguren maken, werkt niet. Van heel veel tekenen alleen word je geen betere tekenaar. Je moet die tienduizend uur dan wel optimaal besteden.
De truc is: doelbewust oefenen. Hoe doelbewuster je oefent, hoe sneller je vooruit gaat. Dan kun je met minder dan tienduizend uur al een heel eind komen. Als ik dat had gedaan met koken, kwam je nu graag bij me eten!
Bij doelbewust oefenen is het in elk geval nodig uit je comfortzone te stappen en feedback te krijgen. Je kent vast de regel: als je doet wat je altijd hebt gedaan, krijg je wat je altijd hebt gekregen. ‘Doen wat je altijd deed’ is je comfortzone en daarin ontwikkel je je niet. Daar moet je dus uit, je moet risico’s gaan nemen, jezelf uitdagen, zodat je groeit.
Verder is nodig: begeleiding en feedback.
Topsporters trainen meestal op deze doelbewuste manier
- Ze werken onder de begeleiding van een coach
- Ze kiezen een duidelijk doel
- Ze krijgen direct feedback – ‘kantel je gewicht iets meer naar voren’
- Ze ontvangen opbouwende kritiek – je leert juist van fouten maken
- Ze worden getest of de feedback is begrepen
- Ze krijgen een beloning als hun handeling perfect is
Als je op deze manier oefent, kun je in tienduizend uur echt een topniveau bereiken. Ik koken én in kunst.
Ik heb mijn negenduizend maaltijden niet doelbewust gemaakt. Meestal gooi ik bekende ingrediënten op eenzelfde manier in een pan en dan wordt het een bekende hap. Ik ontwikkelde me niet.
In kunst heb jij die kans wel: zorg dat je een duidelijk doel voor ogen hebt, neem les, vraag om feedback aan mensen die weten wat je nastreeft, verwerk de feedback, wees consequent. En wellicht kan ik daar een rol in spelen!
Je kunt beter leren tekenen naar waarneming als je weet hoe je moet kijken op een kunstenaarsmanier. Dan pas heeft oefenen zin, vergroot je je vaardigheden en zet je steeds zekerder de lijnen op papier. De volgende 4-daagse tekentraining is in oktober in Rosmalen: https://kunstacademie-online.nl/aanbod/jouw-ongekende-tekentalent/.
Je kunt je sterk ontwikkelen in je kunst met mijn coaching. Vraag een gratis halfuurtje kunstcoaching aan voor alvast een paar gouden tips: https://kunstacademie-online.nl/gratis/gratis-kunstcoachsessie/.