Kunst blijft een vaag begrip. Het nut van kunst ook. Zelf dicht ik grote waarde aan kunst toe, maar niet iedereen deelt mijn visie. Daarom vond ik het een leuk experiment om eens te bedenken hoe een wereld zonder kunst eruit zou zien. Ik denk namelijk dat kunst belangrijker is dan je denkt. Onder ‘kunst’ schaar ik alle kunstvormen: beeldende kunst, muziek, dans, theater, film, literatuur, en de toegepaste kunstvormen design en architectuur.

Daar gaat-ie. In een wereld zonder kunst is alles puur functioneel. We wonen en werken in standaard betonnen blokkendozen met kale, grijze wanden. Kleding is uniform, er rijdt één type auto op straat.

Elke omgeving ziet er daardoor hetzelfde uit. Nergens een onverwacht kleurrijk stoeltje, geen bijzondere snit van een jasje, geen kunstwerk op een binnenplaats. Je herkent je huis alleen aan het nummer. Geen beelden aan kerken, geen versierde gevelstenen, alleen maar tekst op uithangborden. Geen strips in de krant en zelfs geen krul aan een trapleuning, want overbodig.

Wat doe je in deze kunstloze wereld in je vrije tijd? Er is geen film, theater, dansvoorstelling en er is geen muziek. Op radio en tv zijn alleen journaals, talkshows en documentaires. Qua boeken bestaan er alleen non-fictieboeken en die zijn niet echt ontspannend. Musea en beeldentuinen bestaan niet meer. Je maakt dus maar een wandeling, gelukkig is de natuur er nog wel. Of je gaat sporten op je standaard-sneakers.

De fantasie is uit de wereld verdwenen. Je krijgt geen nieuwe en bijzondere ideeën meer uit boeken of theatervoorstellingen. Dansen is lastig zonder muziek, en je mist ook de verschillende emoties die muziek kan oproepen. Het is stil. De humor en relativering van cabaretiers, cartoons en films moet je ontberen; ze geven geen sprankje licht meer aan je dag. Inspiratie is ver te zoeken, en is ook niet nodig want niemand vraagt om creatieve oplossingen.

Zelf dansen, muziek maken, gedichten schrijven, schilderen of acteren is er ook niet meer bij. Je emoties kun je niet meer op die manier uiten. Geen persoonlijke expressie meer. Alles is voorspelbaar geworden, er is niets dat je nog verrast. Je leert niet meer spelenderwijs je inleven, uitleven, samenwerken, emoties tonen, plezier maken, improviseren enzovoort.

Ik kan nog wel even door fantaseren, maar ik merk dat ik er somber van word om dit allemaal op te schrijven. Wil jij in zo’n wereld leven? Ik niet. Klinkt als 1984 van Orwell, vind je niet?

Welke rol heeft kunst in jouw leven? Hoe nuttig vind jij kunst? Hoeveel waarde hecht jij aan kunst? In het kijken naar en beleven van kunst, maar ook jouw actieve rol als kunstenaar, op welk niveau je je nu ook bevindt?

Denk je na mijn hersenspinsels nog steeds dat jij met jouw aandeel aan de kunst geen enkel verschil maakt voor jezelf én de rest van de wereld?

Zolang jij blijft denken: “Het is maar kunst, het is niet zo belangrijk”, en de ramen gaat zemen, terwijl je tegelijkertijd een verlangen hebt om juist méér met je kunst te doen, wordt het je dan duidelijk dat dit precies is wat je tegenhoudt om groter te worden? Dan blijft alles zoals het nu is, ontwikkel je je niet en dat gaat nooit veranderen zolang je kunst diep in je hart maar een bijzaak vindt. En dat is natuurlijk ook absoluut prima, maar schrap dan je verlangen om in je kunst te groeien en beschouw je kunst als een fijne hobby.

In mijn nieuwe Formule 1 Kunst jaartraject help ik je een bliksemsnelle groei door te maken met je werk. Na een jaar sta je vol zelfvertrouwen achter je kunst, je weet wat je wilt en hoe je dat kunt bereiken, je kent je sterke punten en je groeimogelijkheden. Laten we vrijblijvend een keertje bellen, ook als je misschien liever een persoonlijk online coachtraject volgt. Mail me op kunstacademieonline@gmail.com of vul het formulier in op https://kunstacademie-online.nl/gratis/gratis-kunstcoachsessie/.