Wanneer vind jij een schilderij, tekening, textielwerk, beeldhouwwerk of welk ander ‘kunst’werk dan ook nou eigenlijk ‘kunst’? Heb je daar wel eens over nagedacht?

Eén vaste definitie van kunst bestaat niet. Een paar voorbeelden van definities uit verschillende woordenboeken:

  • ‘Het vermogen om schoonheid te scheppen en esthetisch genot op te wekken’
  • ‘Het creatief en origineel tot uiting of voorstelling brengen van gedachten of gevoelens, op vaak ontroerende of schokkende wijze’
  • ‘Voortbrengselen van het vermogen om op creatieve wijze uiting te geven aan emoties of gedachten met als doel bij de toeschouwer gevoelens van schoonheid, verbazing, verwarring en dergelijke op te wekken’

In de eerste definitie moet kunst dus ‘mooi’ zijn, bij de tweede brengt de kunstenaar gedachten of emoties creatief in beeld, en bij de tweede komt daar nog bij dat hij bij de toeschouwer een emotie wil oproepen. Dat zijn al drie heel verschillende visies op het begrip ‘kunst’! Wat is het nou?

Eén ding is duidelijk: niemand weet dus eigenlijk wanneer iets ‘kunst’ is!

Ik heb dus maar de vrijheid genomen en voor mezelf een soort omschrijving gemaakt van wat ík kunst vind. Daar komt-ie: voor mij moet een kunstwerk in elk geval iets bijzonders in zich hebben, waardoor ik op een andere manier ga kijken of denken. Een ingebouwde verrassing dus, waardoor ik nieuwe associaties krijg. Ik geef toe, het is geen duidelijk afgebakende definitie, maar voor mij werkt hij goed genoeg. En soms pas ik hem een beetje aan als ik dat nodig vind.

Die verrassing in mijn definitie van een kunstwerk kan van alles zijn. Het kan iets in de afbeelding zijn, of een bijzondere kleurkeuze, of iets in de textuur of de gekozen materialen, het formaat of ingebouwde humor; het bijzondere kan echt in álle aspecten van het kunstwerk zitten. Dat betekent dat er in elk geval iets van de gedachten van de kunstenaar in terug te vinden is, zijn/haar kijk op de wereld die verstopt zit in de manier van weergeven, in de keuzes die de kunstenaar heeft gemaakt. Kunst is voor mij dus méér dan een heel precies nagetekende foto. Ik vind dat technisch superknap, dat wel, maar ook wat saai.

Gelukkig kun jij ook je eigen definitie van kunst maken! Precies, omdat er geen vaste definitie is, ben je helemaal vrij om je eigen criteria op te stellen. Je hoeft het dus helemaal niet met me eens te zijn! Laat je me eens weten wat voor jou ‘kunst’ is?

De kans is groot dat jij over je eigen werk denkt: “Ik vond het heel leuk om te maken, ik ben er best tevreden over, maar om dit nou ‘kunst’ te noemen… Het is zo gewoontjes… hoe kan ik het bijzonderder maken?”

Daar komt het aan op creativiteit. En creativiteit kun je heel gemakkelijk oefenen, waardoor je steeds meer bijzondere ideeën krijgt voor je kunst. En het leuke is, dat creativiteit uit jezelf komt, uit jóuw associaties, die heel persoonlijk zijn en iets zeggen over jou en jouw leven. Als je die ideeën gebruikt in je kunst, wordt het echt een persoonlijk werk en zegt het iets over jou!