Als je een boeket uitkiest voor een jarige of als bedankje, waar let je dan op? Het uitgangspunt zal vaak een favoriete kleur van de ontvanger zijn, of een kleur waarvan je denkt dat het in het interieur past. Of de kleur van het seizoen, als je de eerste twee niet weet.

Je kiest ook op soort bloem en wat die bloemen symboliseren. Een roos ‘zegt’ iets anders dan een lelie, en een rode roos zegt ook weer iets anders dan een witte roos. Soms kies je voor veel dezelfde bloemen bij elkaar, soms juist voor allemaal verschillende.

Je let bij een boeket dus vooral op een kleurencombinatie en het soort bloem.

Je kijkt dus eigenlijk alleen naar de bloemen, terwijl een boeket voor een groot deel ook bestaat uit groen. De stengels en bladeren zijn groen, en meestal voegt de bloemist nog extra takken met alleen groen toe.

En juist dat groen is heel belangrijk voor hoe de bloemen uitkomen. Er bestaan ongelofelijk veel soorten groen: van blauwachtig tot geelachtig groen, van donkergroen tot lichtgroen en van heldergroen tot grijsachtig groen. Mosgroen, olijfgroen, zeegroen, lindegroen, dennengroen, er komt geen eind aan de lijst groentinten.

Het is voor de bloem heel belangrijk welke groene bladkleur ernaast staat. Als voorbeeld: een lichtroze roos naast een zacht grijsgroen blad geeft een heel andere sfeer dan dezelfde lichtroze roos naast een fris geelgroen blad. De eerste combinatie geeft meer teerheid, rust en verstilling, de tweede geeft meer helderheid, speelsheid en plezier.

De omgeving van de bloemen is dus bepalend voor de sfeer van het boeket.

Die omgeving is het groen. En het groen is juist de kleur waar we het minst op letten. Groen nemen we als vanzelfsprekend aan. Groen is vrijwel overal en altijd aanwezig, als de achtergrondmuziek in de supermarkt. Je let er pas op als je erop gewezen wordt, of als het ontbreekt.

In een kunstwerk zijn kleurkeuzes heel belangrijk voor de sfeer van je werk, net als in een boeket. Vaak kies je hoofdkleuren heel bewust, maar een ‘bijkleur’ als groen maak je vaak minder uitgesproken keuzes. De groene kleuren van grasland, struikgewas, bomen enzovoort in een landschap bepalen voor een groot deel de sfeer van het werk worden vaak ‘standaard’ groen gemaakt. Als je deze groenen bewuster kiest, kun je veel bijzonderder en uitgesprokener werk maken.

Wat voor groen in een boeket of landschap geldt, geldt eigenlijk voor elke achtergrondkleur in elk kunstwerk. Juist de ‘onbelangrijke’ kleuren moeten ervoor zorgen dat de ‘belangrijke’ kleuren de juiste sfeer uitstralen. Kies die achtergrondkleuren daarom met net zoveel aandacht! Ze zijn het meer dan waard.