Vorige week gaf ik weer de tekenvierdaagse ‘Jouw Ongekende Tekentalent’. Ik vind het altijd heerlijk om te zien dat iemand die de eerste dag een enorm ‘krukkige’ hand tekent (die hij/zij bijna niet durft te laten zien), diezelfde middag verbaasd is dat hij/zij een hand heeft getekend die gewoon goed klopt en er top uitziet. Nog wel met wat hulpmiddelen, maar toch.

Als je weinig tekenervaring hebt, geeft deze training misschien nog wel een grotere sprong vooruit dan voor ervaren tekenaar, die ook nog oude gewoontes zal moeten afleren.

Goed kunnen tekenen heeft niets te maken met talent. Naar mijn idee bestaat talent helemaal niet. Als je je ergens voor interesseert, besteed je er vanzelf meer tijd en energie aan, en alles wat je aandacht geeft, groeit.

Door alle uren die ik bijvoorbeeld als klein meisje heb gestopt in handwerktechnieken, die ik mezelf uit de Ariadne aanleerde, kan ik nu vrijwel alles met textiel en lijkt het of ik er aanleg voor heb. Maar het is in werkelijkheid jarenlange training in iets wat ik al leuk vond. Ik werd er steeds beter in.

Ik hoop echt dat je geen talent hebt! Ik hoop dat het maken van kunst je niet gemakkelijk afgaat! Mensen met zogenaamd ‘talent’, die van nature ‘aanleg’ hebben, hebben het veel moeilijker om hun kunst te ontwikkelen of ervan te leven. Weet je waarom?

Als je heel graag kunstenaar wilt worden, moet je daar moeite voor doen, net als bij elk ander beroep of vaardigheid. En daarvoor is het nodig dat je je goed voorbereidt, op tijd bent, discipline hebt, werkgericht en consistent bezig bent, graag wilt leren, goede energie hebt, een positieve instelling, gepassioneerd en nieuwsgierig bent… Daarvoor heb je geen ‘talent’ nodig!

Dit zijn juist de dingen die je een goed kunstenaar maken. Als je vroeger alleen maar luciferpoppetjes kon tekenen of drollen kon kleien, heb je je veel meer moeten inzetten en toegewijd moeten oefenen dan iemand die alles gemakkelijk af ging. Die wordt eerder lui.

Als je er hard voor moet werken, met veel mislukken en toch doorzetten – daar word je een geweldig kunstenaar van. Ik hoop dus dat je moeite moet doen om beter te worden. Door je doorzettingsvermogen kweek je oersterke wortels, een integere instelling, los van je ego, heel authentiek en echt. Je moet er iets voor dóen!

Verspil geen tijd en ga aan de slag, zonder steeds nutteloos te twijfelen of je wel genoeg ‘talent’ hebt. Ook na tegenslagen: gewoon doorgaan. Daarom is het vooral belangrijk dat je veel plezier beleeft aan het maken van je kunst. Anders kun je beter stoppen.

Ga aan het werk. Maak afspraken met jezelf en houd je eraan. Houd in je agenda dagen of dagdelen vrij om aan je kunst te werken. Elke dag ontwikkel je je een klein beetje. Je kunstverhaal wordt steeds rijker. Ga door, stop niet, maak uren en je wordt steeds beter!