Als je een tentoonstelling bezoekt, zie je gelukkig vaak kunst die je aanspreekt, die je zintuigen prikkelen of je emoties naar boven haalt. Daar hoop je ook op als je naar een museum of galerie gaat: dat je iets ervaart als je naar de kunst kijkt, dat je je verbaast, dat je geïnspireerd of uitgedaagd wordt. Je verwacht kunst te zien die je op één of andere manier raakt. Toch?

Maar het komt ook voor dat een expositie je erg tegenvalt. Er hangt of staat werk dat je niet inspirerend vindt, je vindt het werk oersaai of schreeuwerig. Je denkt bij elk kunstwerk Hmm. Smaken verschillen nou eenmaal.

Kijken naar kunst die je niet bevalt kan je veel opleveren! Je kunt inzien dat het maken van een kunstwerk een uitdaging kan zijn, dat iedereen daar zijn/haar eigen manier voor heeft gevonden. Het leert je ook dat kunstenaars niet altijd topwerk leveren, ook al hangt het in een museum.

Juist zo’n tegenvallende tentoonstelling kan je veel leren over jouw eigen kunstbeoefening. Vijf tips om van tegenvallende tentoonstelling super waardevol voor jezelf te maken:

1 Kies het werk uit dat je het minst bevalt. Bekijk het heel goed. Waarom vind je dit precies afschuwelijk of intens saai? Ga voor jezelf even alle elementen af: kleur, vorm, compositie, ruimte(uitbeelding), de manier van verbeelden va het onderwerp, materiaal en techniek, enzovoort. Als jij dit onderwerp zou verbeelden, hoe zou je dat dan aanpakken? Welke kleuren zou je gebruiken? Welke vormsoorten, materialen vind je passend?

2 Kies ook eens een werk waar je straal langs bent gelopen; een kunstwerk dat je aandacht niet wist vast te houden. Je vindt het misschien niet eens lelijk, maar gewoon totaal oninteressant. Begin met de vraag: hoe komt het dat dit kunstwerk jouw aandacht niet kon grijpen? Wat zou jij als kunstenaar toevoegen of veranderen om de interesse van kunstkijkers wél te krijgen?

3 Het waarderen van een kunstwerk vraagt soms tijd. Misschien heb je meer kennis nodig om dit werk te begrijpen en waarderen? Lees het tekstbordje, vraag een suppoost uitleg en kijk nog eens naar het werk. Het kan zijn dat je dan andere dingen ziet in het werk. Gaat je indruk van “Hmm” naar “Wow, gaaf”? Of blijft je eerste indruk “Hmm” bestaan?

4 Doe je best de kunstenaar te begrijpen. Waarom zou hij/zij voor deze kleuren, vormen, compositie enzovoort hebben gekozen? Werken die keuzes goed voor de sfeer die de kunstenaar wil oproepen? Of juist niet?

5 Wat vinden anderen? Neem wat afstand en observeer de andere museumbezoekers. Als iemand heel aandachtig naar werk kijkt, waar jij niks aan vindt, vraag die bezoeker dan eens wat ze van het kunstwerk vinden en waardoor dat komt. Wat precies in het werk is het dat ze aanspreekt? Dit geeft vaak superinteressante gesprekken, die waardevol zijn voor jouw inzicht in kunst. Het geeft jou misschien een heel ander perspectief op het werk, waardoor je iets ziet wat je nog niet eerder zag, of waardoor je iets op een andere manier gaat zien.

Ga dus niet weg bij die tentoonstelling, maar neem even de tijd om beter te kijken én er voor jezelf voordeel uit te halen en succesvoller te worden in jouw eigen werk! Heel veel plezier ermee!