Als kind was ik een groot fan van Charley Brown en Snoopy; nog steeds eigenlijk. Ik had een stapel pockets met deze ‘Peanuts’-strips verzameld – in een verhuizing zijn die helaas verdwenen.

Charles Schulz tekende iedere dag een Peanuts-strip in de krant. Van 1950 tot aan zijn dood in 2000 zijn dat ongeveer 18.250 strips. Een gigantisch aantal!

Een uitspraak van Charles Schulz was: “Een writersblock is voor amateurs.” Daar heeft hij een goed punt. Professionele kunstenaars zien het maken van kunst als hun werk, en ze gaan dus gewoon aan de slag. Je moet gewoon in actie komen.

Maar hoe doe je dat dan?

Precies zoals het er staat: gewoon doen. Je kunt erop gaan mediteren, in therapie je blokkades oplossen, je kunst-problemen bespreken met vrienden… of gewoon in actie komen.

Het is vergelijkbaar met boodschappen doen. Soms weet je ook niet wat je wilt eten die avond. Je hebt niets in huis, dus je moet wel boodschappen doen. Dan kan je heel lang naar een leeg boodschappenlijstje gaan zitten staren, maar dat kost veel tijd en er gebeurt niets. Dan kun je beter naar de winkel gaan en het eerste pakken dat je lekker lijkt, of je neemt wat er die dag in de aanbieding is. Gewoon doen.

Uitstelgedrag is een vorm van hypnose. Je doet iets, namelijk uitstellen, waardoor je iets anders niet doet, namelijk kunst maken. Haal jezelf uit die hypnose.

Zo simpel is het echt. Pak jezelf bij je lurven, geef jezelf een schop onder je kont of spreek jezelf even toe en begin gewoon. Al ga je maar eerst een tafel leegruimen, spullen bij elkaar pakken en een eerste schets of collage maken.

Het kan zijn dat je niet weet wat je moet maken, of welke materialen je het beste kunt kiezen, of je hebt een ander beeldend keuzeprobleem. Je weet niet wie je bent en wat je wilt. Of je wordt tegengehouden door overtuigingen die zeggen dat je b.v. toch niet goed genoeg bent. Allemaal oorzaken van een ‘writersblock’ voor kunstenaars. In deze gevallen zal een training of coaching bij mij je zeker helpen. (Vraag alvast een gratis kunstcoachsessie aan op https://kunstacademie-online.nl/gratis/gratis-kunstcoachsessie/ voor ‘spoedeisende hulp’.)

Gewoon in actie komen heeft nog een voordeel: doen is het echte weten. Pas als je jouw idee gaat vormgeven, zie je of het beeldend de uitwerking heeft die je voor ogen had. Je bouwt dan ervaring op. En ja, logisch dat er ook regelmatig iets mislukt, dat hoort erbij. Maar dan heb je in elk geval iets geleerd, wat je bij uitstellen niet zou hebben geleerd.

Snoopy zelf had nog wel eens problemen met actie ondernemen. Hij ligt regelmatig filosoferend of slapend op het dak van zijn hondenhok. Neem dus geen voorbeeld aan hem, maar neem de regie over jezelf en je kunst en kom in actie. Stel jezelf eventueel een beloning in het vooruitzicht. Maar meestal is het al genoeg beloning dat je lekker hebt gewerkt.