Als ik je zeg dat ik een manier ken, die ervoor zorgt dat je met meer plezier en toewijding aan je kunst werkt, zou je dat dan gaan doen? Zou je lichtelijk ‘verslaafd’ willen raken aan het maken van kunst? Lees dan vooral door.

Vorig jaar wist ik nog niet wat het oplevert als je bijhoudt hoeveel tijd je per week aan je kunst besteedt. Maar na de ‘Besluit-challenge’ van vorig jaar, die een vol jaar heeft geduurd en waarin ik de ervaringen van de deelnemers aan mijn eigen ervaringen heb toegevoegd, kan ik daar wél antwoord op geven.

Hieronder een gefundeerde aanbeveling om je kunst-uren te gaan bijhouden (voor de deelnemers aan de challenge is dit een mooie samenvatting). Het is tegelijkertijd een handleiding voor jou als je van het maken van kunst je nieuwe ‘verslaving’ wilt maken. Als je het consequent doet, durf ik je dat bijna te garanderen!

Zo gemakkelijk is het:
Stel voor jezelf een aantal uren vast, die je in een week aan het maken van kunst wilt besteden
Plan aan het einde van de week de uren in je agenda van de volgende week in (ik doe het op zondag)
Houd je aan deze planning (meer uren mag natuurlijk altijd)

We kwamen er vorig jaar al doende achter dat het bijhouden van uren ervoor zorgde dat:

 • je serieuzer en enthousiaster bezig bent met het maken van kunst, door de druk die erachter zit
 • je tevredener bent over je gerichte productiviteit. Doordat er meer structuur in zit, bereik je meer
 • je bewuster met je tijd omgaat (Ben ik bezig zoals ik wil, of moet er iets veranderen?)
 • je meer doorzet als je even niet wisten hoe ze verder moesten, om toch een oplossing te vinden
 • kunst een duidelijker en belangrijker plek in je leven krijgt
 • je technisch snel beter wordt door de vele oefening
 • als het even niet lukt, dan helpt het bijhouden van de uren om toch weer van start te gaan
 • wat eerst een ‘verplichting’ lijkt, slaat na een tijdje om naar een ‘verslaving

Vaak las ik in mails dat de kunstenaars hierdoor meer zelfvertrouwen kregen, nu eindelijk deden waar ze al lange tijd van droomden en dat ze meer plezier hadden gekregen in het maken van hun kunst. Het deed de meesten absoluut goed.

Er zijn wel een paar voorwaarden, waarop het bijhouden van uren prettig werkt:

 • veroordeel jezelf niet als je de uren niet haalt; houd een zachte blik naar jezelf, maak er geen levenszaak van, maar blijf wel alert. Het is een hulpmiddel, geen ijzeren wet. Stel zo nodig na een paar maanden je aantal uren bij
 • als het ‘moeten’ wordt, verzin dan een manier waarop het voor jou wél kan werken. (Bv.: tel inspiratie-uren of voorbereidende uren ook mee; plan 4 halve dagen in plaats van 2 hele dagen)
 • in de zomer kan het anders lopen dan in de winter; zorg voor een mooi gemiddelde door per jaargetijde meer of minder uren per week in te plannen
 • je werkplek heeft ook invloed: in de zomer is een atelier op zolder of in de schuur net een sauna of in de winter ijskoud. Zorg voor een alternatief bij hitte of kou
 • bij een tegenslag is het logisch dat je hoofd tijdelijk naar andere dingen staat (ziekte van jezelf of familie, een verhuizing enz). Stop dan gewoon een tijdje, maar zet in je agenda wanneer je weer van start wilt gaan
 • blijf letten op een goede balans met ontspanning
 • het helpt beslist om iemand als buddy te hebben, die over je schouder meekijkt en af en toe checkt of je nog goed bezig bent

Mooie bij-effecten en realisaties:

 • “Ik merk ook dat als ik niet aan mijn tax kom, ik hier héél erg naar kan verlangen en dan ook als vanzelf weer momenten creëer!”
 • “Het bijhouden van de uren voelt niet zozeer als een stok maar meer als een legitimatie om toch die uren te pakken.”
 • Jezelf serieus nemen is zo belangrijk. Het geeft me iets heel belangrijks, tijd voor mezelf. En niet tussen de bedrijven door, maar serieus.”
 • “Het zit hem vooral in het leren begrenzen en minder hard te zijn voor mijzelf. Gunnen! Een eigen afspraak doet er toe.”

Het maken van kunst is er voor mij alleen maar leuker op geworden, en ik hoor hetzelfde van de meeste deelnemers aan de challenge van vorig jaar. Voor 2024 heb ik een mini-agenda gekocht, speciaal om mijn kunst-uren bij te houden. Ik blijf volhouden en hoop er volgend jaar nóg verslaafder uit te komen! Ik gun jou dat ook. Doe je mee?