Ik ben net begonnen in een boek, en het ‘pakt’ me nu al: ‘Atomic Habits’ van James Clear gaat over het creëren van goede gewoontes het breken met slechte gewoontes. De ondertitel is: ‘Kleine veranderingen, groot resultaat’. Het lijkt me heel interessant om te leren hoe ik meer kan bereiken door mini-veranderingen in mijn leven en kunst in te voeren.
Gisteravond las ik in hoofdstuk 1 over het Britse professionele wielrenteam, dat in 2003 een nieuwe coach kreeg. Voor die tijd won het wielrenteam vrijwel nooit iets en zeker geen goud.
De nieuwe coach zocht kleine verbeteringen in alles wat de wielrenners deden. Hij ontleedde elke handeling die met fietsen te maken had en verbeterde dat met 1%. Hij ontwierp bijvoorbeeld comfortabeler zadels, wreef de banden in met alcohol voor meer grip, probeerde verschillende shirtstoffen uit op aerodynamische kwaliteiten en gaf de wielrenners een beter matras en kussen voor een betere nachtrust.
Zo zorgde deze nieuwe coach voor honderden mini-verbeteringen, die er samen voor zorgden dat er al snel resultaten kwamen. Al na vijf jaar won het Britse team 60% van de gouden medailles op de Olympische spelen van Beijing bij het baanwielrennen, en nog eens vier jaar laten vestigden ze op de Olympische spelen in Londen negen olympische records en zeven wereldrecords. Bradley Wiggins werd in 2012 de eerste Britse winnaar van de Tour de France, en in de jaren daarna werd Chris Froome de winnaar.
Door het invoeren van super kleine gewoontes werd het Britse wielrenteam binnen een paar jaar bijna onverslaanbaar! Nou ben ik geen groot wielerfan, hoewel ik vroeger wel eens op de Alpe d’Huez naar de Tour de France heb gekeken. Maar ik weet zeker dat je ook in je kunst met nieuwe minigewoontes heel veel kunt veranderen.
Stel je voor:
- je koopt vanaf nu elk nieuw materiaal of gereedschap in een betere kwaliteit, zodat je prettiger en met meer plezier werkt
- je werkruimte is zo ingericht, dat je alles zonder zoeken kunt vinden
- je hebt altijd een klein schetsboekje bij de hand, zodat je elk vrij kwartiertje kunt benutten om te oefenen in iets waarin je beeldend beter wilt worden
- je maakt na het schilderen altijd je palet schoon, zodat je de volgende dag direct fris kunt beginnen (bij elk materiaal of techniek heb je iets schoon te maken of op te ruimen)
- je stopt nooit op een moment waarop je niet weet hoe je verder kunt, maar je stopt pas als je de volgende dag precies weet wat je volgende stap zal zijn
Zo zijn er ontzettend veel meer kleine aanpassingen te maken, die je helpen uiteindelijk een groot verschil te maken en een beter kunstenaar te worden. Welke veranderingen bij jou nodig zijn, is natuurlijk heel persoonlijk.
Het duurt vaak even voordat je resultaat ziet. Atomic Habits illustreert dat als volgt: stel je voor dat een ijsklontje op tafel ligt. Op dag 1 is de temperatuur in de kamer min 6 graden, maar elke dag wordt het een graad warmer. Na 6 dagen is het 0 graden en het ijs begint te smelten. De temperatuur verandert net als elke dag maar één graad, maar toch vindt er ineens een grote verandering plaats. Nieuwe gewoontes lijken dus soms geen effect te hebben, totdat je een belangrijke drempel over gaat. Dan zie je ineens tastbaar resultaat.
Ik lees lekker verder en hoop mijn kunstpraktijk met mini-aanpassingen een enorme boost te geven. Ik weet zo al een paar punten, waar een kleine verandering zeker geen kwaad kan. Hoe is dat bij jou? Waar zie jij mogelijke nieuwe gewoontes? Ik ben benieuwd, mail het me!