Ik was het helemaal zat, mijn kleding. Ik zag door de bomen het bos niet meer, niets leek nog bij elkaar te passen. Mijn garderobe leek een ratjetoe aan willekeurig gekochte losse items zonder enige samenhang. Sommige kledingstukken vond ik nog best leuk, andere vond ik kinderachtig of gedateerd.

Wat te doen? Een heel nieuwe garderobe kopen is nogal kostbaar en ik ben erg voor recyclen. Ik vond dat ik een onafhankelijk oog nodig had en ben naar een kledingstyliste gegaan, Monique in den Bosch. Haar credo is: ‘Buy less, Choose well’. Dat sprak me aan.

Normaal gesproken komt Monique naar je toe en spit je kledingkast met je door, maar omdat ik wel heel erg ver van Nijmegen woon, heb ik mijn kleding, schoenen en accessoires in zes verhuisdozen gepakt en ben begin augustus naar haar toe gereden.

Terwijl ik een moodboard aan het maken was, pakte Monique mijn kleding uit. Ze vroeg me regelmatig wat ik van een bepaald kledingstuk vond, en maakte setjes. Toen ik klaar was met mijn moodboard, hing en lag de hele ruimte vol met mijn kleding, op kleur en soort gesorteerd.

Toen begon het passen. Monique had setjes gemaakt van kledingstukken die ik nog nooit bij elkaar had gedragen, maar die geweldig bij elkaar pasten. Ze liet me zien hoe je met wat accessoires een heel ander beeld krijgt. Welke kleuren bij mijn huid harmoniëren en wat bepaalde kledingstukken doen voor mijn figuur.

Na een paar uur hadden we een doos kleding die naar de kringloop kon en een doos kleding om te vermaken (inkorten, voering eruit, dat soort dingen). De overige kleding is goed onderling te combineren en ik weet ook hoe ik daarbinnen zelf weer nieuwe setjes kan maken. Als aanvulling adviseerde Monique me alleen een kort spijkerjasje te kopen voor nog meer mogelijke combinaties.

Het voelt alsof ik een heel nieuwe garderobe heb! Met minder kleding heb ik meer om aan te trekken. Oké, de coaching kostte geld, maar ze heeft me vele malen meer geld én tijd bespaard.

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar je weet zelf niet wat je niet weet. Dit was voor mij een waardevolle les in zelfinzicht. Ik dacht zeker te weten dat mijn kledingkast een rommeltje was, dat er niets te combineren was. Het bleek niet zo te zijn, ik zag het verkeerd. Ik had alleen een coach nodig om me de juiste richting te wijzen.

Met kunst maken werkt dat hetzelfde. Als je veel verschillende dingen doet, veel technieken leuk vindt, alle mogelijke verschillende onderwerpen kiest om te verbeelden, dan zie je soms door de bomen het bos niet meer. Waar ben je nou eigenlijk mee bezig?

Ik ken het uit ervaring. Pas toen het me duidelijk werd welke kant ik op wilde gaan met mijn kunst, kon ik gericht de geschikte technieken, vormen en kleuren kiezen. Net als met mijn kleding heb ik in mijn kunst geleerd nieuwe combinaties te maken om een ander beeld te laten zien, dat toch ook bij mij past.

Een coach heeft een adelaarsvisie en ziet iets groters in jou dan je zelf kunt zien. In één dag had ik een nieuwe garderobe waar ik ontzettend blij mee was – en ik had alles al in huis! Monique zag mijn sterke punten en hielp me focus te vinden.

Mijn werk als kunstcoach is om kunstenaars te helpen hún creatieve focus te vinden. Iets voor jou? Ook jij hebt waarschijnlijk de meeste vaardigheden voor het maken van kunst al in huis. Je ziet alleen vaak zelf nog niet waar je sterke kanten liggen, wat echt bij je past en hoe je je kunt ontwikkelen. Hoe lang blijf je dat nog tolereren?