Het is weer bijna tijd om te snoeien. De takken van de Japanse wijnbes worden al bruin; als ze straks verdord zijn, kan ik ze wegknippen en de nieuwe loten in de grond stoppen om volgend jaar weer uit te lopen. Als de bladeren zijn gevallen mogen de frambozenstruiken lekker kort.

Het bijzondere is, dat er volgend jaar nog overvloediger oogst komt dan dit jaar. Snoei is goed voor bloei; ik weet niet of dat een bestaand gezegde is, maar zo werkt het wel. Juist als je bijvoorbeeld rozen snoeit, bloeien ze weelderiger.

De leilindes voor ons huis krijgen dit jaar weer hun extra uitgebreide snoeibeurt: alleen de stammen en de hoofdtakken mogen blijven, de rest gaat eraf. Snoeien is goed, het bevordert de groei!

Ook in je kunst is het goed om regelmatig lekker te snoeien. Een kwaststreek die fout lijkt, een kunstwerk dat als een grote mislukking voelt, een serie die niet zo wordt als je had gehoopt, is geen hindernis in je kunstontwikkeling, maar juist een opstapje naar groei.

Elke tegenslag, elke afwijzing, elk niet gewaardeerd werk heeft het effect van de beitel van een beeldhouwer: hij slaat alles weg wat overbodig is, waardoor de ware vorm tevoorschijn komt.

Weerstand, zelftwijfel en mislukken van werk zijn eerder je bondgenoten dan je vijanden. De weerstand die je tegenkomt, is geen muur, maar een slijpsteen. Het scherpt jou en al je vaardigheden, maakt je beter en sterker. Het overwinnen ervan zorgt ervoor dat je klaar bent voor het succes zodra het zich aandient.

Ga de moeilijkheden die je tegenkomt niet uit de weg. Ze zijn het zandkorreltje in de oester die uiteindelijk zorgt voor het ontstaan van een parel.

Zit het in je kunst tegen? Gaan de dingen even niet zoals je wilt? Of ben je gewoon toe aan flink opruimen? Ga dan even lekker ‘snoeien’. Zet alles waarover je tevreden bent bij elkaar. Gooi alle werken waar je niet tevreden over bent apart in een hoek. Wees rigoureus.

Ga de werken waarover je ontevreden bent één voor één langs; kun je er nog iets aan verbeteren, waardoor ze wél het niveau halen dat je had gehoopt? Zo ja: doe dat, en zet ze bij de werken waarover je al tevreden was. Zo nee: keur ze af. Dat ruimt lekker op en haalt de ruis uit je werk. Je hebt van die werken veel geleerd over wat je níet wilt, dus wees ze enorm dankbaar, maar snoei ze zelfverzekerd weg. Haal die afgekeurde werken direct van je website als ze daarop staan; ze doen afbreuk aan je presentatie.

Door het snoeien krijgt je kunst een duidelijker vorm, en uit de ontstane vrije ruimte kan weer mooi nieuw werk opbloeien. Dus snoei zonder angst; je krijgt er altijd meer voor terug!