Mijn hoofd lijkt vaak op een creatief bubbelbad: mijn hoofd loopt óver van de opborrelende ideeën. Het ene idee is nog mooier dan het andere. Soms zie ik door de bomen het bos niet meer. Ik leer graag, vind het heerlijk om nieuwe dingen te ontdekken; daardoor krijg ik nog meer ‘briljante’ ideeën in mijn hoofd die allemaal smeken om uitgevoerd te worden.

Aan de ene kant vind ik mijn bubbelbadhoofd heerlijk. De ronddwarrelende ideeën geven me energie, ik krijg zin om actie te ondernemen, iets te gaan doen. Iets te maken. Aan de andere kant heeft het ook nadelen: ik heb echt te weinig tijd om al die ideeën uit te voeren en af te maken. Mijn dagen zijn te kort. Het is teveel. Ik moet kiezen, en dat is lastig. Want hoe kies je het juiste idee, als je er ontelbaar veel hebt?

Veel kunstenaars hebben een bubbelbadhoofd. Jij misschien ook? Dan heb ik tips voor je om de aanhoudende stroom ideeën in goede banen te leiden:

1 Erken dat je hoofd op een bubbelbad lijkt. Als je jezelf beter snapt, helpt dat al om meer focus te houden en meer rust te vinden.

2 Schrijf al je ideeën op, verzamel ze (ik heb altijd een notitieboekje bij me, maar digitaal kan ook). Op die manier bewaar je ze, je hoeft niet bang te zijn dat ze ‘verloren’ gaan. Als het inderdaad een briljant idee is, komt er vast een tijd om het uit te voeren. Als je die ideeën na een paar maanden terugleest, is de kans groot dat een aantal ideeën helemaal niet zo geweldig was als je dacht. Een goed idee blijft een goed idee, ook na een paar maanden.

3 Ruim regelmatig wat ‘speeltijd’ in om met je ideeën te stoeien. Ik maak dan bijvoorbeeld mindmaps, schetsen, kleine proefjes of iets anders, om elk veelbelovend idee verder te onderzoeken. Vaak blijkt als je er even mee bezig bent, dat het helemaal geen goed idee was. Dat is mooi, dan kun je het wegstrepen of aanpassen. Of het blijkt inderdaad een goed idee; dan mag het op de lijst ‘uitvoerbare ideeën’, waarop je kunt kijken als je toe bent aan een nieuw werk.

4 Bij welk idee voel je je een spelend kind? Welk idee heeft voldoende ruimte om nieuwe dingen te proberen, te experimenteren, maar geeft toch een duidelijk stramien waarin je je vertrouwd voelt? Een duidelijk kader, waarbinnen je kunt spelen, bevordert je creativiteit optimaal. Maar er moet wel een nieuwe uitdaging in zitten.

Voer alleen ideeën uit die jouw eigen hart echt raken, die passen bij wat jij als kunstenaar wilt zeggen. Bij jouw levensthema. Dus niet wat je denkt dat goed verkoopt, of wat je partner zou willen dat je maakte. Stop met de wereld te pleasen. Want als je niet oppast, leef je het leven volgens de ideeën van iemand anders, in plaats van je eigen weg te gaan. Durf daarbij te vertrouwen op je intuïtie.

6 Nieuw werk maken is altijd leuker dan het oude werk afronden. Als je echter niets afrondt, kun je niet evalueren waarin je werk sterker kan worden en ontwikkel je je niet. Bovendien is er op termijn niets te exposeren of verkopen. Wen jezelf dus aan om elk werk af te maken, desnoods iets minder perfect dan je van plan was. Geef jezelf een beloning als het lukt! En gun jezelf bijvoorbeeld dat je één werk per jaar niet af hoeft te maken, omdat het je écht gaat tegenstaan.

7 Welk idee je ook kiest, en blijven altijd nieuwe ideeën langskomen, dus als je niet gewoon kiest, blijf je het uitstellen om een nieuw werk te beginnen. En dat zou jammer zijn van al die top-ideeën.

Je ideeën blijven komen, maar hopelijk heb je iets aan deze tips om zoveel mogelijk profijt van ze te hebben! Of heb jij een eigen manier, die ik nog niet ken? Ik ben benieuwd.