Laat ik eerst even een lesje biologie met je opfrissen. Daarna stappen we over naar jouw kunst.

Ieder van ons is begonnen als een eicel, die werd bevrucht door een spermacel. Ga eens na: miljóenen zaadcellen van je vader werden tegelijkertijd het geboortekanaal van je moeder ingespoten. Alleen de sterkste en snelste zaadcellen zwommen via de baarmoedermond en de baarmoeder naar de eileiders.

Ongeveer tien procent bereikte de eileiders; de rest was onderweg al afgevallen. Daarna begon een wedstrijd tussen de overige honderdduizenden spermacellen om de eicel, die daar lag te wachten, te bevruchten. Uiteindelijk kwamen maar ongeveer honderd zaadcellen in de buurt van de eicel. Slechts eentje lukte het om de eicel te bevruchten, om jou te maken. De winnaar!

Hoe kun je nu nog denken dat je niet uniek en supersterk bent? Uit de miljoenen mogelijkheden ben jij gemaakt door de allerbeste en allersterkste zwemmer!

Je bent dus al uniek. Ook in je kunst. Alles wat je hoeft te doen, is voelen en accepteren wie jij echt zelf bent, en alles wat je is aangepraat door anderen van je af te schudden.

Dat klinkt heel makkelijk, maar dat is het niet. Je bent zo gewend om naar anderen te luisteren, dingen te doen en maken waarvan je denkt dat het de goedkeuring van anderen kan wegdragen, dat je voor een groot deel vergeten bent wat je zelf wilt.

Je hebt in je hoofd een kwelmonster zitten, dat je vertelt dat je leuk je best doet, maar dat je eigenlijk lui, stom, dom, niet goed genoeg, middelmatig of iets anders negatiefs bent. Ik heb ook zo’n kwelmonster, dat met me meekijkt bij alles wat ik doe. Hij praat nog steeds tegen me, maar inmiddels neem ik hem minder serieus.

Laatst las ik een uitspraak die ongeveer zo ging: “Als niemand je gek vindt, leef je niet volledig je eigen leven”. Uniek zijn houdt ook in dat er mensen zijn die je niet begrijpen.

Kunst maken zit vol onzekerheden (ik beschrijf al die onzekerheden uitgebreid in mijn boek ‘Van creatief Klein Duimpje naar reuzenkunst’). Je kunst is op z’n best, als je veel van jezelf laat zien in authentiek werk. Als je je hart erin kunt leggen. Maar juist op dat punt is je onzekerheid vaak het grootst.

Als je weer eens twijfelt aan jezelf en aan je kunst, denk dan nog eens terug aan de winnende zaadcel, die de enorme eer had jou te scheppen. En wéét dan dat je uniek en supersterk bent, juist als je gewoon jezelf bent! Als jij jezelf durft te zijn, durven andere kunstenaars het misschien ook.

Wat houdt jou nog tegen om je unieke zelf te laten zien?