Ik zag ze weer overal hangen: schooltassen aan vlaggenmasten. Eigenlijk zijn het altijd rugzakken, niet de degelijke boekentassen (met voorvakken voor etui en agenda) die ik vroeger had. Geslaagd! Feest!

In de autobiografie van Will Smith die ik laatst las (je kent hem wel van The Fresh Prince of Bel-air en Men in Black) schrijft Will: ‘Leven is als school, met een belangrijk verschil: op school leer je de lessen en dan doe je examen, maar In het leven doe je examen en dán moet je de les leren.

We wachten allemaal tot we diepgaande kennis, wijsheid en een gevoel van zekerheid hebben, voordat we nieuwe stappen durven te nemen. We gaan eerst naar school en doen examen. Maar we doen het verkeerd om: je verkrijgt kennis pas door je eerst vooruit te wagen, door concrete stappen te zetten.

Je kunt nog zo lang nadenken van tevoren, maar als je niet daadwerkelijk iets doet, iets aanpakt, zal je nooit weten wat de uitwerking is van wat je doet. Eerst examen doen dus, en dan kijken wat je daarvan leert.

Mijn nichtje studeert geneeskunde; zij moet elk half jaar een toets afleggen die bestemd is voor 6e-jaars. Alle kennis die ze aan het eind van haar studie moet kennen, wordt daarin getoetst. De eerste keer haalde ze dus logischerwijs een heel laag cijfer, maar elke keer dat ze die toets aflegt, weet ze een beetje meer en kan ze een beter resultaat halen.

Zo gaat het in je leven én in je kunst: je plonst erin, en van elke ervaring of van elk kunstwerk leer je voor de volgende ervaring of het volgende kunstwerk.

Jouw kunst is (net als je leven) een reis van niet-weten naar weten, van verwarring naar duidelijkheid. Als kunstenaar (en als mens) heb je maar één taak: uitvogelen hoe het voor jou het beste werkt.

Veel kunst maken is het beste wat je kunt doen. En in de tussentijd lekker blijven bijleren, zodat je ‘fouten’ en volgende keer kunt vermijden en je resultaat elke keer een beetje beter wordt. Je kunt die fouten nooit van te voren vermijden, simpelweg omdat je nog niet weet hoe het werkt.

Waag de sprong en maak naar beste kunnen een kunstwerk. Gewoon diep ademhalen en doen. Zie het kunstwerk als ‘examen’, kijk wat je niet bevalt, wat je sterker zou willen. Wat mist jouw werk nog? Waarin kun je groeien? Zo breng je licht in de duisternis van je onwetendheid.

Toen ik het boek net uit had, gaf Will Smith Kevin Hart een stomp bij de Oscaruitreikingen. Waarschijnlijk zijn zoveelste ‘examen’ waarvan hij wil leren?

Als kunstcoach ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van kunstenaars naar een hoger niveau. Ik zie groeimogelijkheden waar jij ze nog niet ziet. In een gratis kunstcoachsessie kan ik je alvast een duwtje de goede kant op geven. Afspraak maken? Kijk op https://kunstacademie-online.nl/gratis/gratis-kunstcoachsessie/Lijkt me leuk je te spreken!