Jij zit misschien net als het grootste deel van Nederland aan huis gekluisterd door de corona-maatregelen. Eén van de weinige dingen die je nog buitenshuis kunt doen, is een wandelingetje maken in de natuur (maar niet allemaal tegelijk). Of in de tuin werken, dat is ook natuur. Dat komt meteen je creativiteit ten goede!

Voor veel kunstenaars en vormgevers is de natuur een grote inspiratiebron. De kleverige haakjes van klittenbollen inspireerden de man die het klittenband uitvond, designers imiteerden de haaienhuid om snellere zwemkleding te maken en het ontwerp voor een landingsgestel voor de helikopter werd gebaseerd op de poten van sprinkhanen.

Het is aangetoond dat je creatiever wordt door in de natuur te zijn. Onderzoekers stuurden proefpersonen op een meerdaagse trektocht door de natuur, zonder smartphones of andere communicatiemiddelen. Na de tocht testten ze hoe creatief de proefpersonen waren. Het bleek dat de backpackers tot anderhalf keer beter scoorden dan de controlegroep die níet eerst in de natuur was geweest. 

Als je je niet specifiek met iets bezighoudt, zoals bij dagdromen of wandelen, schakelt je brein over op een soort standaardmodus, die sterk te maken heeft met het creatieve denkproces. Als je je concentreert, schakelt je brein over in een andere modus, waarin minder ruimte is voor creatief denken. Het is in het dagelijks leven vaak moeilijk om in de standaardmodus te komen, door telefoons, multitasking, druk verkeer, enzovoort. De natuur brengt rust in het hoofd, en daarmee creativiteit. Dus heb je nieuwe inspiratie nodig of kom je niet uit een (beeldend) probleem? Trek je wandelschoenen aan en ga naar buiten!

Stel: je wilt een nieuw kunstwerk maken. Je hebt een idee, maar je bent nog niet tevreden. Gebruik dan deze tips om op een ‘natuurlijke’ manier naar je idee te kijken.

1 Alle zintuigen
Ga lekker in het zonnetje zitten en doe je ogen dicht; luister naar de geluiden uit de natuur, snuif de geuren op, voel de zon en de wind op je huid, ontspan. Als je al deze zintuiglijke waarnemingen zou moeten weergeven in een kunstwerk, hoe zou dat er dan uitzien? Welke invloed zouden ze hebben op vormen, kleuren, compositie, enzovoort?  

2 Gebruik een natuurmetafoor
Vergelijk jouw idee met een dier, plant, boom of natuurverschijnsel. Voorbeeld: ‘mijn nieuwe kunstwerk is als een eekhoorn’; met het juiste licht erop is hij schitterend gekleurd, hij heeft een verzameling nootjes, hij kan van tak naar tak springen, zijn staart zorgt voor balans. Koppel dit terug naar je idee: wat kun je hiervan gebruiken? Misschien bouw je je werk nu op uit kleine ronde vormen en kies je voor changeantzijde voor de bijzondere glans!

3 Maak een denkbeeldig ‘zaaibed’
Stel jezelf ‘wat-als’-vragen. Wat zou het mogelijk maken? Wat zouden de gevolgen kunnen zijn voor je nieuwe werkstuk?
·         Wat als planten konden lopen?
·         Wat als katten zeven poten hadden?
·         Wat als …

4 Doe aan kruisbestuiving
Kies een dier en leef je helemaal in het dier in. Kies je bijvoorbeeld een bever? Je houdt van water, knaagt bomen om, bouwt burchten en dammen, je eet planten. Wat zou je kunnen leren van de bever voor je nieuwe werk? En hoe zou een bever tegen jouw nieuwe kunstwerk aankijken? Wat zou hij veranderen? Heeft hij tips voor je?

Veel succes!