Nee, schrik maar niet, de MHK is geen afkorting van een nieuw virus en ook geen variant van de gekkekoeienziekte. Misschien zit je thuis vanwege de corona-maatregelen, dan is het logisch dat je meteen aan een virus denkt. MHK is wel een kleine afwijking, namelijk een vervelende gewoonte van je brein. Iedereen heeft het. In de kunst kan de MHK je flink dwarszitten!

Tijd voor een kleine oefening. Neem een stukje papier en een potlood en teken zo snel mogelijk een vis. Ja, gewoon zo’n zwemmend beest. Ik snap dat je in een halve minuut geen prachtig uitgewerkte vis kunt tekenen, maar probeer hem in elk geval een staart en een paar vinnen te geven. Eerst tekenen, dan pas verder lezen!

Lijkt je tekening op de vissen hierboven? Ik denk van wel. Jouw tekening is waarschijnlijk iets tussen het supereenvoudige eenlijns-visje en de uitgewerkte versie met vinnen eronder. Je hebt de vis vast van opzij getekend. Dat is namelijk de meest herkenbare kant van de vis, en die is het gemakkelijkst te tekenen als je een herkenbare vis wilt tekenen. Dat is dus de MHK: de Meest Herkenbare Kant!

Je brein is ontzettend luiHet heeft geen zin om moeilijk te doen. Als ik je dus vraag iets te tekenen, is je eerste neiging dat van de meest herkenbare kant te doen. Een gezicht is het gemakkelijkst en best te herkennen recht van voren, een hond en een auto van opzij. Omdat iedereen dat doet, wordt het ook een enorm clichébeeld. Iedereen tekent een vis plat van opzij, terwijl je een vis bijna nooit zo ziet. Ze zwemmen recht naar je toe, schuin naar boven of half van je af, met hun staart in een bocht, maar bijna nooit recht voor je langs.

Nu je dit weet, heb je een grote voorsprong op collega-kunstenaars. Als je een mens, dier of voorwerp wilt weergeven, kies dan als het mogelijk is juist níet de meest herkenbare kant, maar neem een ander standpunt. Liefst een ongewoon standpunt, zodat de kijker echt een heel nieuw beeld krijgt. Een draaiing in het lichaam, een hoofd of kop die een andere kant op kijkt… Maak er iets heel bijzonders van! Succes!