Ik geef je hier een paar tips om altijd een harmonieus kleurenpalet te krijgen. Ik beschrijf het alsof je de kleuren met verf mengt, maar je kunt ook kant-aan-klare kleuren kiezen in alle mogelijke materialen, die aan deze aanwijzingen voldoen, dus bijvoorbeeld textiel of glazuur in dit soort kleuren.
1. Beperk het aantal kleuren. Je vermijdt daarmee problemen. Kies in het begin twee of drie kleuren uit de kleurencirkel om mee te werken; als je hier goed mee kunt omgaan, kun je er een kleur aan toevoegen. Zorg dat de kleuren niet direct naast elkaar in de kleurencirkel liggen.2.
Voeg van elke gekozen kleur ook de complementaire kleur aan je palet toe. Gebruik die complementaire kleur alleen als mengkleur om de gekozen kleur te vergrijzen. Je mengt daarmee automatisch een tertiaire kleur (een kleur waarin de drie primaire kleuren vertegenwoordigd zijn). Je gekozen kleur is bijvoorbeeld paars, neem dan de complementaire kleur geel erbij en gebruik geel om paars ‘vuiler’ te maken. Stop als je de kleur geen ‘paars’ meer noemt en geel de overhand krijgt.3. Wit en zwart: wit kun je toevoegen aan je palet, om kleuren lichter te maken. Wil je een heel donkere kleur mengen? Met elk complementair stel kleuren kun je heel donker neutraal grijs mengen. Zwart heb je niet nodig om te mengen; als pure kleur kan hij soms wel handig zijn.
4. Je hebt dan twee of drie kleuren plus alle vergrijzingen van die kleuren. Ook kun je de kleuren onderling mengen, of lichter maken met wit tot alle mogelijke toonwaarden.
Zo’n beperkt palet heeft enorm veel potentieel: het zorgt voor harmonie, maakt het je makkelijk. Twee of drie kleuren lijkt misschien niet veel, maar je hebt dan al een ongekend aantal mogelijkheden aan kleuren. Het is een belangrijke cohesie-factor, geeft samenhang aan je werk!
Je brein is best eigenwijs. Het wil graag alle drie de primaire kleuren zien om harmonie te ervaren. Als je je kleuren volgens de tips hierboven mengt, zitten altijd alle drie de primaire kleuren in je kunstwerk verwerkt, omdat je complementaire kleuren mengt tot tertiaire kleuren. Dus je brein is tevreden!
Hoe zorg jij voor kleurharmonie in je werk? Of let je daar niet op? Ik ben benieuwd, laat het me weten!