Wil je de tijd die je je dagelijks fijn voelt en dat je leven goed loopt, verlengen?
Wil je de grote sprong maken naar je ultieme niveau van succes in (o.a.) creatieve bijdragen?
Dit zijn een paar vragen waar Gay Hendricks zijn bekende boek ’The Big Leap’ (De Grote Sprong) mee begint. Hij beschrijft hoe iedereen een ‘inwendige thermostaat’ heeft, die zorgt voor een bovengrens van hoeveel liefde, succes en creativiteit we onszelf toestaan te genieten. Ik herken heel veel uit zijn boek, in mijn eigen leven, maar ook in de levens van de kunstenaars die ik begeleid.
Als we onze inwendige thermostaat overstijgen, dan doen we vaak iets om onszelf te saboteren, waardoor we terugvallen in de oude, bekende zone waarin we ons veilig voelen.
Die thermostaat wordt in onze vroege kindertijd geprogrammeerd, in de tijd voordat we zelf kunnen nadenken. Eenmaal geprogrammeerd, houdt onze thermostaat ons af van het genieten van het succes waarop we recht hebben. We hebben onszelf een denkbeeldige bovengrens opgelegd.
Deze te lage thermostaatstand kun je verhogen, waardoor je stopt met je zelfsabotage. Dat is niet makkelijk, omdat het ingaat tegen al je overtuigingen die je al sinds je kindertijd hebt.
Volgens de schrijver bevinden veel mensen zich in hun ‘zone van competentie’ (Je beheerst de activiteiten die je doet, maar iemand anders kan ze net zo goed. Dat gaat vervelen) of in hun ‘zone van excelleren’ (deze activiteiten doe je heel goed. Daardoor blijf je snel in deze fase hangen, dat is verleidelijk en comfortabel, maar op den duur niet bevredigend).
Daarboven is er jouw ‘zone van genialiteit’. De activiteiten die je doet als je je in deze zone bevindt, zijn jouw ultieme pad naar succes en een bevredigend leven. Ze gaan uit van jouw unieke kracht. Hier verlang je innerlijk naar.
Het is de kunst om de tijd in je geniale zone steeds iets te verhogen, totdat het minimaal 70% van je tijd uitmaakt. Maar precies als je deze innerlijke drive voelt, komen ook je ‘bovengrensproblemen’ naar de oppervlakte.
Als je begint te werken in je geniale zone, lijkt het alsof je thermostaat steeds uitslaat door zo’n overtuiging, die ervoor zorgt dat je snel stilletjes weer naar je gewone doen teruggaat. Mensen om je heen houden je graag in je excellente zone, waardoor je niet eens de moeite neemt om te onderzoeken wat je nog meer in je mars hebt en hoe jouw geniale zone er nou eigenlijk uitziet.
Een paar veel voorkomende valse overtuigingen, die je maar beter uit je leven kunt bannen en vervangen door een stimulerender overtuiging:
- Er is iets mis met me (niet goed genoeg, het niet waard, ik ben slecht, ik mag geen geluk hebben, …)
- Ik ga tegen iemands wil in (zo doen ‘wij’ dat niet, mijn vader verwacht iets anders van me)
- Ik mag niet opvallen (dus geen succes hebben, want dan voelt mijn broer/moeder/vriend zich slecht of bedreigd)
In de kunst is dit allemaal nog een graadje lastiger, omdat je bij het maken van kunst jezelf meer blootgeeft dan als bakker of jurist. Bovendien is in kunst vrijwel álles mogelijk; hoe vind je jouw plek in die jungle?
Wat doe jij het liefst, in je leven en in de kunst? Ga op zoek, als je het nog niet weet. Het maakt je leven zoveel fijner en je kunst veel makkelijker, vanzelfsprekender en bevredigender. En als je het wél weet, mail het me, ik ben benieuwd! Jouw geniale kunstpraktijk kan de wereld iets mooier maken.