“Ben ik zo op de goede weg? Kan ik hiermee verder? Is dit goed zo?”
Dit soort vragen hoor ik bijna dagelijks. Het is duidelijk dat degene die deze vraag stelt, onzeker is over de voortgang van het werk.
Ontzettend veel kunstenaars, van beginner tot prof, worstelen met deze vragen. En dat is jammer, want het ontneemt ze plezier in hun werk. Terwijl ze juist begonnen met het maken van kunst, omdat ze er plezier in hadden!
De angst om je werk te verpesten is de meest voorkomende angst in de kunst, en daarmee een belangrijke oorzaak van onzekerheid.
Daar zit een vreemde tegenstrijdigheid in.
Als je wél tevreden bent over de voortgang van je werk, dan ga je gewoon verder totdat het kunstwerk klaar is. Niets aan de hand, je bent lekker aan het werk.
Als je níet tevreden bent over hoe het gaat, ben je ineens bang om je werk te verpesten, en ga je krampachtig proberen er nog iets toonbaars van te maken. Grijp dan je kans! Als het toch al dreigt te mislukken, het niet naar je zin wordt en niet zo gaaf wordt als je je had voorgesteld, waarom ga je dan niet lekker je gang en experimenteer je als een dolle, met als enige risico dat het in de prullenbak zou kunnen verdwijnen? Je bent tóch al ontevreden!
Gisteren hoorde ik een quote die ongeveer zo ging:
“Je ontwikkelt je door veel ervaring op te doen;
je krijgt veel ervaring door het maken van veel fouten.”
Natuurlijk krijg je ook ervaring door het maken van dingen die wél lukken, maar dat stond niet in deze quote. Je hoeft helemaal niet bang te zijn voor fouten, voor mislukken. Integendeel, je leert er ongelofelijk veel van.
Ik herinner me een onderzoek onder keramiekstudenten. De studenten werden in twee groepen verdeeld: groep 1 moest in een bepaalde periode alle tijd besteden aan het maken van één kunstwerk, terwijl groep 2 in diezelfde tijd zoveel mogelijk kunstwerken moest maken. Na afloop bleek dat de gemiddelde kwaliteit van de enorme hoeveelheid kunstwerken van groep 2 vele malen hoger was dan de kwaliteit van het ene kunstwerk van de studenten uit groep 1.
Hoe meer je maakt, hoe meer ervaring – hoe groter de kans dat er mislukt werk tussen zit, maar óók hoe groter de kans dat er beter werk bij zit dan als je door was blijven klungelen aan dat ene werk.
Veel maken heeft dus zin. Als je elke dag kookt, wordt de kans steeds groter dat je in elk geval een paar keer per week héérlijk eet. Ideetje voor een goed voornemen voor 2021? Zoveel mogelijk kunst maken, om er steeds beter in te worden en steeds gaver werk te maken? Klinkt goed, toch?
Ik heb trouwens goed nieuws: er komen weer nieuwe Kunst Krachttrainingen aan! Vanwege corona nog steeds in kleine groepjes, dus maak daar gebruik van! De trainingen zijn deels online en deels live. In deze training help ik je om meer inzicht te krijgen in beeldtaal, hoe je je idee doeltreffender kunt verbeelden en hoe je echt kunt leren van fouten, zodat je veel sneller vooruit gaat. Ook help ik je naar meer creatief zelfvertrouwen.
De eerstvolgende training is in Alkmaar, maar ook de twee volgende plaatsen heb ik alvast online gezet. Ik stuur je deze week nog een aparte mail hierover.
Ben je nu al nieuwsgierig? Kijk dan vast op https://kunstacademie-online.nl/aanbod/kunst-krachttraining-in-alkmaar/.