Vandaag krijg je wat kunstgeschiedenis van me; over van Vincent van Gogh, die ook wel wordt vergeleken met een komeet – hij flitste in korte tijd langs de kunsthemel. In maar vijf jaar maakte hij al zijn beroemde schilderijen.

Ik vertel je dit natuurlijk niet zomaar…

1880 begint van Gogh met het maken van kunst; hij was toen al 27 jaar oud. De eerste vijf jaar leerde hij fanatiek technieken, tekenen en schilderen. Na vijf jaar, begin 1885 schilderde hij al “De Aardappeleters’.

Toch vond Vincent dat hij nog wel wat extra scholing kon gebruiken en ging in Antwerpen naar de academie. Daar gebeurt iets bijzonders: hij had de (nu wereldberoemde) Aardappeleters al geschilderd, maar hij zakt voor een voortgangsexamen en moet terug naar het beginnersklasje. Bizar toch?

In plaats van ‘blijven zitten’ ging hij naar Parijs, waar zijn broer Theo woonde. Van Gogh verdiept zich in Parijs in de effecten van complementaire kleuren. Hij maakt kennis met het impressionisme en pointillisme. Kleur en snelheid verschijnen in zijn schilderijen. Hij probeerde de nieuwe technieken uit, ging steeds meer met heldere kleuren werken en ontwikkelde daarin een eigen stijl.

In 1887 breekt iets los. Van Gogh maakt zijn eigen variant op pointillisme, met ruige verftoetsen naast elkaar. Het licht zindert ineens van de doeken. In anderhalf jaar heeft hij zich een enorme technische beheersing aangeleerd.

Dan verhuist hij begin 1888 naar Zuid-Frankrijk. In Arles zoekt hij naar meer kleur. Hij werkt als een bezetene en schildert het ene meesterwerk na het andere.

In 1889 komt van Gogh terecht in een gesticht in Saint Rémy. Ook daar werkt hij keihard door. In september van dat jaar worden ‘Sterrennacht’ en ‘Irissen’ in Parijs getoond en voor het eerst krijgt zijn werk erkenning. Enige tijd later verkoopt hij zijn eerste werk. In 1890 in de zomer overlijdt hij.

Ongelofelijk toch! Vincent van Gogh begint op zijn 27e op niveau nul, leert in vijf jaar alles om ‘De Aardappeleters’ te kunnen schilderen, en in de volgende vijf jaar blijft hij leren en zich ontwikkelen om in die tijd de schilderijen te produceren die hem tot een groot kunstenaar maakten.

Stel: je bent nu 55. Als je je even ‘kwaad’ maakt en Van Gogh volgt, ben je op je 65e wereldberoemd! Daar kan je vervolgens nog 30 jaar de vruchten van plukken.

Het mooiste is: Van Gogh noemt in zijn brieven vrijwel elk schilderij een ‘studie’. Hij signeert de meeste werken niet eens, omdat hij nog niet helemaal tevreden is. Van Gogh is de eeuwige kunststudent die graag wilde blijven groeien, die steeds een nieuw punt op de horizon zette voor zichzelf.

Van Gogh had het gevoel dat hij aan iets groots en bijzonders werkte. Dat moest ook wel, want van de verkoop moest hij het niet hebben. Zijn werk werd nog niet echt begrepen in zijn tijd.

In zijn brieven laat Van Gogh zien dat het kunstenaarschap in de eerste plaats een kwestie van temperament en nieuwsgierigheid is. Hij wil absoluut het kunstvak leren. Hij analyseert de techniek van andere schilders en bekijkt duizenden schilderijen. Hij wil persé de geheimen van kleuren ontdekken. Zijn brieven laten zijn innerlijk vuur goed zien.

Als je het écht wilt, is álles mogelijk, dat vind ik het mooie aan de geschiedenis van Vincent van Gogh. Wat zijn jouw ambities? Hoe fanatiek ben jij in je kunst? En hoe groot is jouw vertrouwen in jezelf? Neem jij een voorbeeld aan Van Gogh? Ik ben heel benieuwd, laat het me weten.