Als je kunst maakt, is het dan een goed idee om je bij één materiaal of techniek te houden of is het oké om elke keer iets anders te gebruiken? Veel mensen die ik spreek, voelen zich teleurgesteld omdat ze zoveel materialen en technieken leuk vinden, maar ze denken dat als ze zich als ‘echte kunstenaar’ bij één ding moeten houden. Andersom blijven anderen zich aan één materiaal of techniek vasthouden, waar ze met een iets ander materiaal veel gemakkelijker het gewenste effect zouden krijgen.

Wat is nou wijsheid?

Mijn mening is dat jouw keuze vooral afhankelijk is van jouw eigen kunstenaars-doelen. Welke intentie heb je met jouw werk? Hoe komt jouw creativiteit het best tot uiting? Welk beeld wil je scheppen, welk idee wil je overbrengen, en welke materialen en technieken passen daar het best bij?

Redenen om je bij één materiaal en/of techniek te houden:

 • Je leert een materiaal of techniek veel beter kennen, je wordt er echt een expert in
 • Je wordt steeds veelzijdiger binnen dat materiaal of die techniek
 • Je creativiteit wordt uitgedaagd door de beperking
 • Je ontwikkelt een steeds duidelijker artistieke ‘stem’
 • Je werk wordt gemakkelijker herkend
 • Je werk past onderling goed bij elkaar, vormt een duidelijke eenheid
 • Je bent zo’n fan van jouw materiaal/techniek dat je absoluut niets anders zou willen

Redenen om vele materialen en technieken te onderzoeken:

 • Je blijft zo steeds zoeken naar wat nóg beter bij jouw artistieke stem past
 • Je wilt graag jouw artistieke ‘stem’ verbreden, uitbreiden
 • Je zoekt bij elk nieuw idee de materialen en technieken die daar het best bij passen
 • Je hebt liever een heel brede en iets oppervlakkiger kennis van materialen en technieken
 • Je wilt je (nog) niet vastleggen en houdt juist van onderzoeken en experimenteren

Er is geen goed of fout! Er zijn wel voor- en nadelen.

Als je graag professioneler wilt gaan werken, dan is een focus wel handig. Als élk kunstwerk totaal verschilt van het vorige, dan kan dat voor een galerie een reden zijn om jouw werk niet te exposeren, omdat er geen logisch geheel van te maken is. Het lijkt alsof je nog in ontwikkeling bent en niet precies weet wat je doet, terwijl dat natuurlijk niet zo hoeft te zijn.

Een truc om dan toch samenhangend werk te maken, is in series werken, zodat je in elk geval per materiaal/techniek zo’n vijf tot tien werken hebt die bij elkaar passen. Een andere manier is vasthouden aan één duidelijk thema, dat je op heel verschillende manieren (met verschillende materialen en technieken) uitwerkt, maar die door het thema toch een geheel vormen.

Als je wel voor één materiaal of techniek kiest: je legt je niet voor je leven vast! Als je na een poos genoeg krijgt van jouw keuze, dan verander je toch gewoon! Je moet er wel plezier in blijven houden! En als het je niet lukt om een bepaald effect te krijgen met jouw materiaal, waarom zou je dan niet een materiaal toevoegen waarmee dat wél (of veel gemakkelijker) gaat? Dan wordt dát jouw eigen techniek, waaraan mensen jouw werk herkennen.

Kies wat past bij jou. Je moet je vrij kunnen bewegen in je kunst, doen wat goed voelt.

Wat kies jij? Diep jij één materiaal of techniek helemaal uit, of vind je het juist fijn om breed met verschillende materialen of technieken te experimenteren? Heb ik redenen voor één of voor meer materialen/technieken gemist? Laat het me weten, ik ben benieuwd!