Thuis zijn we de keuken aan het verbouwen. Afgelopen weekend hebben we een gipsplaten plafond verwijderd, waarboven een mooi balken plafond verstopt zat. Wat een enorme puinhoop geeft dat! Ik heb het hele weekend met een mondkapje en een stofbril op gelopen en nóg kreeg ik regelmatig een hoestbui.

Gelukkig hadden we nog mondkapjes in huis, want die schijnen schaars te zijn. China bestelt vanwege het corona-virus grote hoeveelheden vanuit de hele wereld, maar ook Nederlanders schijnen ze nu in te slaan voor je-weet-maar-nooit.

Met een mondkapje voor zie je er heel anders uit. Mensen kunnen je gezichtsuitdrukking moeilijker zien, je bent moeilijker verstaanbaar, liplezen is onmogelijk. Het is heel vreemd om met iemand te praten die een mondkapje voor heeft. Ademen is trouwens een hele opgave door zo’n ding, en mijn stofbril besloeg steeds door mijn warme adem.

Maar denk ook eens aan de enorme mogelijkheden die een mondkapje biedt. Wil je graag vollere lippen, omdat je je dan zekerder zou voelen bij het daten? Schilder ze op je mondkapje en begeef je zonder problemen op het liefdespad! Een rondere neus? Gewoon je ideale neus op je kapje schilderen, niemand kan zien wat eronder zit! Werk je in een winkel en heb je kaakkramp van het vriendelijk lachen naar klanten? Schilder een big smile op je mondkapje en je kunt ongestoord nors kijken. Super toch? Een noodzakelijk kwaad omgevormd tot voordeel.

Voor een kunstproject in het Academisch Medisch Centrum beschilderde ik de mondkapjes van de foto als Budget plastische chirurgie’. Beschilderde mondkapjes als supersnelle en goedkope manier om je uiterlijk te veranderen. Werkelijk álles, zelfs iets doodgewoons en functioneels als een mondkapje, kan dienen als onderwerp van creativiteit. Kunst kan werkelijk overal toegepast worden. Daarom raak ik nooit uitgekeken en uitgeleerd op kunstgebied! Mooi toch?

Hopelijk lezen ze mijn blog ook in China. Door de kapjes creatief in te zetten, kunnen ze naast de angst voor besmetting misschien toch wat plezier beleven aan het vervelende dragen ervan.