Wat ik regelmatig doe, is een tijdschrift kopen over een onderwerp waar ik niets van weet, maar waar wel mooie foto’s in staan, zoals de Quest of de National Geographic. Of ik haal een (foto)boek uit de bibliotheek over een totaal onbekend thema.

Ik lees zo’n boek of tijdschrift nooit helemaal, ik blader er doorheen en lees korte stukjes, maar toch merk ik dat ik die informatie ergens in een onbewust deel van mijn hersenen opsla. En als ik dan eens een nieuw idee zoek, komen flarden daarvan naar boven, die ik dan kan combineren met bestaande kennis. Zo werkt creativiteit, en dit is één van de manieren waarop ik mijn creativiteit stimuleer.

Maar de bibliotheken en tijdschriftenwinkels zijn nu gesloten. Ik kan op deze manier mijn creativiteit dus tijdelijk niet meer voeden.

Na zo’n flinke tijd in lockdown te leven, merk ik dat ik sommige dingen echt mis. Ik vind het heerlijk om door een stad te lopen om etalages te kijken of om een uurtje naar een tentoonstelling te gaan. Om een bioscoop of theater te bezoeken. Voor de lockdown zag ik dus regelmatig nieuwe dingen, deed ik nieuwe indrukken op, en dat voedde mijn creativiteit. Nu dat is verdwenen, moeten ik die nieuwe impulsen uit andere dingen halen.

Gelukkig gaf de sneeuw en het ijs mooie nieuwe plaatjes tijdens wandelingen (veel anders kun je momenteel niet doen). Tijdens een sneeuwbui ’s avonds in het donker een stukje lopen was ook geweldig (in de tijd voor de avondklok). De Netflix-serie Emily in Paris was goed voor mooie Parijse beelden en mode. En ik blader elke avond een paar oude Flows door, gekregen van een vriendin.

Maar al met al zit ik in mijn eigen ‘bubbel’ zoals dat tegenwoordig wordt genoemd. Jij vast ook. Creativiteit vervaagt langzaam. Daarom een paar lockdown-tips om je creativiteit toch op peil te houden:

Tip 1: Nieuws
Zet het journaal op, maar laat het geluid uit. Je weet toch wel dat het over corona gaat en dat de lockdown nog even duurt; verder is er toch geen nieuws. Geef zelf commentaar bij de beelden die je ziet, met verschillende stemmetjes. Of doe het samen met partner, vriend of kind. Eén kan ook de doventolk spelen. Succes verzekerd.

Tip 2: Standpunt
Tijdens het enige uitje van de week, naar de supermarkt, heb je vast je telefoon bij je. Maak er meteen een creatief foto-uitje van. Kies eens bijzondere standpunten en maak vreemde, abstracte foto’s die je vast nog eens bij een nieuw ontwerp kunt gebruiken. Houd je camera bijvoorbeeld ín je boodschappenwagen en fotografeer de wielen door het gaas. Of maak een foto ín de vrieskasten tussen de dozen doperwten. Fotografeer door een kier, langs een reling of de kassa-band, in het gat waarin je je lege flessen duwt, een auto van onderaf. Dus: zoek structuren of bizarre plaatsen en fotografeer die anders dan anders.

Tip 3: Maffe collages
Ook jij bent vast je huis aan het opruimen. Voor deze tip heb je oude tijdschriften nodig. Als je jouw corona-opruiming al achter de rug hebt en je huis Marie-Condo-leeg is, haal dan het gratis receptenblad uit de supermarkt. Knip uit de tijdschriften mensen, dieren en etenswaren en combineer die tot nieuwe wezens: corona-virussen, ghost-busters, koekiemonsters of gewoon mutanten in het algemeen.

Ik wens je veel nieuwe creativiteit toe!