Ik heb vijf vragen voor je om jouw nieuwe kunstjaar het mooiste ooit te maken!

Vraag 1: Waarom wil je kunst maken?
Alles wat het waard is om te doen heeft een onderliggende motivatie. Een ‘waarom’. Als je weet waarom je iets doet, maakt dat het gemakkelijker om te gaan met tegenslagen. Ontrafelen waarom je kunst maakt, kan meer betekenis geven aan je kunstpraktijk, een duidelijker doel. Zonder dat doel kan het hele creatieve proces nutteloos lijken.

Misschien maak je kunst om de wereld een mooiere plek te maken. Of wil je jezelf uitdagen creatiever te denken. Of werk je alleen met gerecycled materiaal om de wegwerpcultuur wat minder te belasten. Misschien trek je je genderongelijkheid erg aan en gebruik je dat thema in je werk. Of maak je kunst als een soort therapie voor jezelf. Of misschien vind je het gewoon heerlijk om met kleuren bezig te zijn of vind je de geur en het gevoel van klei rustgevend.

Onderzoek eens voor jezelf wat jouw motivatie is om kunst te maken, wat jouw ‘waarom’ is. Je kunt wel eens voor verrassingen komen te staan over jouw onderliggende drive!

Vraag 2: Wat wil je in de toekomst met jouw kunst?
Het kan een beetje saai lijken om een doel voor de toekomst te stellen, juist omdat je een kunstenaar, een ‘vrije geest’ bent. Maar hoe weet je wat je volgende stap wordt als je niet weet in welke richting je je kunst wilt ontwikkelen?

Vergelijk het met sport: als je de 10 km wilt gaan lopen, kun je een trainingsschema opstellen, zodat je vrij zeker bent dat je na een aantal weken ook echt in staat bent om die 10 km te lopen. Zo is het met kunst ook.

Je hoeft geen 10-jarenplan op te stellen. Maar als je vooruit wilt gaan, is het handig een plan te maken om te kunnen vaststellen of je in de goede richting gaat of dat je je koers beter kunt bijstellen.

Kies een haalbaar doel, maar zorg dat er wel uitdaging in zit, waardoor je net iets buiten je gewone doen wordt getrokken. Kies er bijvoorbeeld voor komend jaar meer kleur toe te passen in je werk. Of je werk in te sturen naar een tentoonstelling.

Vraag 3: Wat kan je leren van jouw laatste kunstwerken?
Als je niet terugkijkt op wat je gemaakt hebt, ga je gewoon ‘blind’ vooruit en leer je niet van je werk. Dan ontwikkel je je niet.

Wat kun je leren van je laatste experimenten en kunstwerken? Wat bevalt je en wat niet? Hoe komt dat? Hoe kun je een idee meenemen in een nieuw werk? Wat wil je komend jaar anders aanpakken? Hoe dan?

Vraag 4: Hoe wil je kunst maken?
Welke materialen en technieken wil je gebruiken om jouw kunst te maken? Wat is jouw ‘hoe’? Er is niets mis mee om eerst kunstenaars te imiteren, als je dat even nodig hebt om je eigen manier te vinden.

Leer methoden door ze na te doen van kunstenaars die verder zijn dan jij. Ga vervolgens verder met jouw eigen ‘waarom’ en kies jouw eigen onderwerpen. Je zal dan merken dat je de techniek op jouw eigen manier gaat inzetten om jouw ideeën te kunnen verbeelden. Daardoor ga je vanzelf voorbij de imitatie.

Vraag 5: Met wie wil je jouw creatieve reis delen?
Als je je ongeïnspireerd, geblokkeerd of ongemotiveerd voelt om aan je kunst te werken, kijk dan eens met welke mensen je het meest contact hebt. Houden die mensen van kunst? Moedigen ze je aan, of kraken ze je af? Hebben ze tenminste interesse in je werk? Men zegt dat je gaat lijken op de vijf mensen met wie je het meeste omgaat.

Het maakt veel uit als je je gesteund voelt door gelijkgestemde mensen. Dat kan je creatieve zelfvertrouwen enorm opkrikken. Feedback van een vriend die jouw passie voor kunst deelt, kan je geweldig vooruit helpen. Ga op zoek naar mensen met wie je over je kunst kunt praten!

Als je even niet weet hoe je verder met je kunst, lees dan deze vragen nog eens door. Wees flexibel: jij en je kunst ontwikkelen zich, dus je antwoorden kunnen na verloop van tijd veranderen. Ik wens je een mooi, creatief nieuwjaar!