Als je begint met het maken van kunst, bestaat dat voor veel mensen eerst uit het nadoen van werk van anderen of een mooie foto namaken in jouw techniek. Dat is prima, je kunt er veel van leren: hoe je met de materialen omgaat, hoe technieken werken.

Maar als je meer ambitie hebt met kunst, ga je je eigen ideeën verbeelden. Je zoekt een manier om die ideeën vorm te geven.

In het begin is dat soms ploeteren, omdat je het nog niet gewend bent om zélf een compositie op te zetten, te kiezen welke materialen het best werken. Hoe bouw je een beeld op waarover je super tevreden bent? Dat moet je nog uitvogelen. Maar gaandeweg ga je iets meer vertrouwen voelen.

De eerste keer dat je een beeldhouwwerk, een tekening, een borduurwerk maakt waar je echt blij mee bent (niet omdat anderen je complimenten geven, maar omdat je in je hart voelt dat het uitdrukt wat je wilt), dan leer je voor de eerste keer hoe je het moet doen, hoe je kunst kunt maken die je écht bevalt.

Jij bent de enige persoon in de wereld die dat specifieke beeldhouwwerk kan maken, of die tekening, linosnede, applicatie, collage enzovoort. Je bent namelijk uniek, en jouw kunstwerk is dus ook uniek.

Dat kost tijd, en afhankelijk van de hoeveelheid tijd die je hebt is het een langzaam proces, je bent aan het leren. Maar als je eenmaal weet hoe je het de eerste keer voor elkaar kreeg, en het lukt je om een tweede werk te maken dat je bevalt, dan gaat de derde al wat sneller. Je hebt van de eerste twee werken heel veel geleerd.

Bij het vijfde kunstwerk dat je bevalt heb je al een kleine collectie. Je weet dan beter wat wel en niet werkt in jouw kunst. Dan ga je vanzelf iets losser, speelser en experimenteler werken, omdat je er al meer hebt. Die eerste ‘gelukte’ werken worden iets gewoner voor je, je durft nu meer. Dan wordt het maken van kunst alleen maar leuker!

Dus welk werk heb je gemaakt waarvan je vindt dat ‘alles klopt’? Bekijk het goed, en onderzoek welke elementen het heeft waardoor je voelt dat alles klopt. Maak vervolgens meer van dit soort werk. Je ontwikkelt dan een eigen manier van werken waarin je steeds losser kunt werden. Succes!