Aanmelden

Aanmelden

Meld je aan…

Wanneer is een kunstwerk ‘goed’?

Ik snapte eigenlijk niet goed waarom de docenten mijn werk goed vonden. Ik was zelf ook wel tevreden, maar kon niet onder woorden brengen waarom. Wat had ik goed gedaan, wat kon ik nog verbeteren? Wanneer is een kunstwerk ‘goed’? Niemand kon me dat uitleggen! Ja, ik kreeg wat vage tips als ‘werk aan je contrast’ of ‘je kunt je hier nog wat sterker uitdrukken’, maar ze vertelden er niet bij hoe dat dan moest. En ik vroeg niet door.

Ben ik wel een echte kunstenaar?

Na de academie kwam er heel weinig werk uit mijn handen, omdat ik me super onzeker voelde. Ik vroeg me van alles af. “Hoe maak je eigenlijk kunst?” “Doe ik het wel goed?” “Ben ik wel origineel?” Ik vond het doodeng om mijn werk te laten zien.

Ik vroeg me serieus af of ik wel een echte kunstenaar was. Ik voelde me een fraudeur en wachtte op het tijdstip dat ik door de mand zou vallen! Ik durfde mezelf geen kunstenaar te noemen! Ik was heel onzeker over mijn creativiteit.

Hoe ‘werkt’ kunst eigenlijk?

Ik ben op zoek gegaan naar hoe kunst ‘werkt’. Eerst ging ik workshops bij kunstenaars volgen. Ik merkte dat kunstenaars veel processen onbewust doen en dus niet kúnnen vertellen wat ze precies doen. Door heel goed te kijken hoe de kunstenaars hun werk aanpakten en te analyseren wat ze deden, kon ik die onbewuste kennis bereiken. Zo heb ik van elke docent wel iets geleerd wat ik kon gebruiken in mijn zoektocht en ontdekte ik de ‘spelregels’ van het kunstenaarschap.

Na een paar jaar ben ik zelf ook gaan lesgeven in beeldende kunst. Dat dwong me nóg meer om op zoek te gaan naar antwoorden op de vragen van leerlingen. Ik las daarnaast stapels boeken over kunst en kunstenaars, in de hoop mijn antwoord te vinden. Mijn kennisreservoir vulde zich langzaam, maar ik was nog niet van mijn onzekerheid af!

Ik kan mezelf nu coachen in de kunst!

Na zo’n 20 jaar begon ik te voelen dat ik ‘grip’ kreeg op kunst. Ik begon in te zien wat belangrijk was bij het maken van kunst, welke aspecten meespelen; dat heb ik opgeschreven in mijn boek ‘Was ik maar naar de kunstacademie gegaan, dan had ik dit boek niet hoeven kopen’.

Maar ik was nog niet tevreden, want mijn onzekerheid bleef! Die werd pas langzaam minder toen ik had uitgevonden hoe ik zélf kon beoordelen of mijn werk goed genoeg was en hoe ik mezelf daarin kon coachen! Ik ging alles wat ik geleerd had ook daadwerkelijk toepassen.

En toen ik ook nog de Master Kunsteducatie had afgerond, waarin ik veel onderzoek heb gedaan naar creativiteitsontwikkeling van kunstenaars, vond ik het tijd worden om al mijn kennis te delen. Ik heb al mijn kennis en ervaring voor jou op een rijtje gezet in de ‘Kunst Krachttraining’.

Voordeel voor jou

Door mijn jarenlange onderzoek naar kunst ken ik het creatieve proces van binnen en buiten. En ik blijf doorzoeken naar nog meer kennis en tools om mijn eigen én jouw creatieve zelfvertrouwen te vergroten!

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen kunst kan leren maken; het is een vaardigheid, waarin je steeds beter kunt worden. In de loop van de tijd heb ik ontzettend veel technieken en oefeningen gemaakt en verzameld, die je daarbij kunnen helpen.

Mijn ontdekkingen maak ik op deze website beschikbaar voor jouw creatieve ontwikkeling. Je kunt daarmee 20 jaar intensief onderzoek overslaan! Ik vind het geweldig mensen te mogen helpen die willen groeien in de kunst, die stappen vooruit willen zetten op het creatieve pad! Mijn jarenlange onderzoek is niet voor niets geweest!

Inside-information over Marjolein

  • Ik wilde vroeger detective worden. Dat is anders uitgepakt, maar ik voel me toch een speurneus in de kunst
  • Ik vind bijna alle kunstsoorten leuk om te doen: 2d én 3d, verf én klei, landschap én portret. Maar textiel blijft mijn favoriete materiaal en ik vind het toch wel erg fijn als mijn kunstwerken ogen hebben
  • Ik heb ruim 20 jaar elke zaterdagochtend in Artis dieren getekend. Daardoor heb ik stapels schetsboeken vol dieren. Ik ben gestopt door mijn verhuizing. Nu teken ik soms in de kinderboerderij
  • Ik houd veel van dieren, maar ik heb nog nooit een huisdier gehad! Ik ben meer geïnteresseerd in hun houdingen en soms bizarre uiterlijke kenmerken dan in hun aaibaarheid
  • Schrijven vind ik even leuk als het maken van kunst
  • In mijn moestuin kom ik helemaal tot rust, met mijn handen in de aarde
  • Ik ben een verzamelaar; wat denk je bijvoorbeeld van een zak vol verschillende klutsers (‘die ik vast nog weleens kan gebruiken’, ken je dat?)
  • Ik ben eerlijk, direct en duidelijk, zeg graag waar het op staat (op een vriendelijke manier); ik houd er niet van om de hete brij heen te draaien. Je weet wat je aan me hebt!
  • Ik ben analytisch, nieuwsgierig, kan informatie snel ordenen en overzichtelijk maken, houd van experimenteren.

Neem contact op

06-51978445
info@kunstacademie-online.nl

Social media

Links

Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy verklaring

Stuur een bericht