Textielimpressies – ‘Schilderen’ met textiel

Vier inspirerende textielkunstdagen in Zuidlaren

Schrijf je nu in!

Textielimpressies

Op de academie maakte ik metersgrote muurwerken van textiel: een stevige katoenen doek als achtergrond, met daarop een compositie geappliqueerd en eventueel aangevuld met verf. Materiaal en techniek was vrij. We noemden het ‘Textielimpressies’, en ik vond het geweldig om te doen.

Later ben ik regelmatig textielimpressies blijven maken, van kleintjes (20 x 30 cm) tot grotere (van ongeveer 1,5 x 2 meter). Met of zonder verf, genaaid of gelijmd, met of zonder borduurwerk en soms aangevuld met gevonden materialen, haakwerk of zelfs met gebreide delen.

Bij een textielimpressie schilder je met textiel. Je kunt het ook ‘textielcollage’ of ‘stofmontage’ noemen, of gewoon ‘wandkleed’. In elk geval is het een tweedimensionaal werk met textielapplicatie als basis; verder zijn materiaal en techniek vrij, net als de afmetingen. Het zijn ‘verhalen’ om aan de muur te hangen, realistisch of abstract. Je kunt natuurlijk ook 3d-vormen als reliëf toevoegen.

 

Ik nodig je uit om deze zomer in Zuidlaren in vier dagen ook een textielimpressie te maken en te merken hoeveel plezier je daaruit kunt halen!

Deze vier super inspirerende textielkunstdagen zijn echt iets voor jou als:

 • je houdt van beeldend werken met textiel en je ideeën wilt omzetten in een 2d-textielwerk
 • je wilt graag beter worden in het toepassen van de beeldelementen om een krachtiger beeld neer te zetten met meer zeggingskracht
 • je graag textiele technieken met elkaar combineert
 • je jouw eigen stijl en voorkeuren binnen de textielkunst verder wilt onderzoeken

 

Wat gaan we doen?

 • Je maakt een textielimpressie met afmetingen waarbij jij je prettig voelt. In 4 dagen kun je veel doen, maar als je graag groot wilt werken is het waarschijnlijk dat het werk niet helemaal af komt en dat je het thuis verder afmaakt. Bij kleiner werk is het wel mogelijk het helemaal of grotendeels af te krijgen. Maar misschien wil je wel een drieluik maken!
 • De één zal graag improviserend beginnen, de ander maakt graag eerst een patroon; we kijken goed op welke manier jij graag werkt; daar passen we jouw persoonlijke werkwijze op aan. Voorbereidingen doe je al thuis en neem je mee. Het enige vaste uitgangspunt is een ondergrondlap (afmeting en vorm naar keuze) waarop je de textielimpressie maakt.
 • Al werkend kijken we hoe de beeldelementen (zoals vorm, kleur, compositie, textuur) jouw werk zo sterk mogelijk kunnen maken, zodat het de sfeer overbrengt die je wilt. Dat begint natuurlijk al bij het ontwerp, maar ook tijdens het werk blijven we kijken hoe je het beeld kunt versterken. Zit de licht-donkercompositie goed in elkaar? Waar wordt de textielimpressie saai, en wat kun je dan doen? Zit er voldoende afwisseling en contrast in het werk, zodat het interessant blijft om naar te kijken?
 • Elke dag kijken we kort met elkaar naar de voortgang en wisselen we tips uit, zodat je de volgende dag volop nieuwe inspiratie hebt.
 • Af en toe doe ik een korte oefening met een van de beeldelementen, waaraan je kunt meedoen als je zin hebt.

Materialen

Het is handig als je een eigen naaietui meeneemt met in elk geval een textielschaar, (naai- en borduur-)naalden, spelden en meetlint, en eventueel haaknaalden.

Verder neem ik alles mee wat je nodig kunt hebben, maar smaken verschillen natuurlijk, dus misschien mis ik net een kleur garen of stof die jij zou willen gebruiken. Als je het fijn vindt, kun je wat van je eigen stoffen of garens meenemen, maar het hoeft niet.

Je kunt de textielimpressie met de hand maken (zo werk ik het liefst), maar misschien gebruik jij graag de naaimachine. Ik neem mijn machine mee, die mag je gebruiken, maar als je al zeker weet dat je veel op de naaimachine wilt werken, is het handig om je eigen naaimachine mee te nemen.

Lunch

De hele dag door kun je koffie, thee, fruit en koekjes of repen nemen.

Elke dag rond 12.30 staat er een lunch voor je klaar.

 

Ter inspiratie

Er zijn veel kunstenaars die elk op hun eigen manier textielimpressies maken of maakten. Ik geef je een paar websites van heel verschillende kunstenaars om alvast inspiratie op te doen:

 

Je investering is € 695,-. Daarvoor krijg je:

 • 4 dagen persoonlijke begeleiding (maandag 29 juli t/m donderdag 1 augustus 2024)
 • Volop inspiratie, ontwikkeling en verrijking van je textielwerk
 • Dagelijks werken van 10.00 uur tot 15.30 / 16.00 uur
 • Locatie: De Ludinge in Zuidlaren
 • Lunch, fruit, koekjes, koffie, thee
 • Gebruik van alle materialen

 Zuidlaren ligt in een prachtige omgeving. Maak er een mini-vakantie van!

Twijfel je nog of deze week geschikt is voor jou? Stuur dan een mailtje naar kunstacademieonline@gmail.com, dan maken we een belafspraak waarin ik antwoord op al je vragen kan geven.