Beeldtaal

Geef je kunst meer zeggingskracht

Je kunt de online Beeldtaaltraining op elk gewenst moment starten

Beeldtaal

Je bent al jaren bezig met het maken van kunst. Je wilt daar steeds beter in worden. Je ziet bij andere kunstenaars dat ze spectaculaire effecten bereiken in hun kunst, en je snapt niet goed hoe dat ze doen. Zelf werk je voornamelijk op gevoel, gewoon omdat je niet precies weet waar je op kunt letten om je werk beter te maken. Daardoor lukt het je niet te ontwikkelen, terwijl je dat wel graag wilt.

 

Gevolg: je wordt onzeker over je werk. Je vraagt je steeds af: “Doe ik het wel goed? Ik zie dat er iets niet klopt, maar waaraan ligt dat nou? Het gaat niet zoals ik wil. Het wordt niks zo. Wat kan ik veranderen om mijn idee beter over te brengen?”

Dit komt vaak doordat je de beeldtaal niet beheerst.

Wat is beeldtaal?

Bij het maken van kunst kies je als kunstenaar uit alle mogelijke beeldende elementen precies díe elementen die jouw idee het best overbrengen. Net als een schrijver de juiste woorden, zinnen, beeldspraak en grammatica kiest om het verhaal te vertellen, kiest de beeldend kunstenaar de juiste kleuren, vormen, lijnen, compositie enzovoort. Dat noem je ‘beeldtaal’.

Stel: je wilt de rust en sereniteit van de natuur weergeven in een schilderij of textielwerk. Of je wilt jouw woede uiten over het dierenleed in een sculptuur.

  • In welke compositie zet je de beeldonderdelen dan?
  • Welke kleurencombinatie heeft dan het grootste effect?
  • Welke vormen en lijnsoorten dragen bij aan het vormgeven van je idee?

Beeldtaal gaat over het maken van bewuste keuzes daarin. In deze training ontdek je hoe je deze beeldende taal vloeiend kunt leren ‘spreken’.

Je hebt natuurlijk wel algemene kennis over kleur, over vorm en compositie. Maar hoe het nou precies werkt en welke effecten je ermee kunt bereiken, dat niet. Deze training geeft je overzicht, zet puntjes op de i en vult de gaten in je kennis netjes op. Je ziet ineens nieuwe verbanden.

Resultaat

Na afloop van deze beeldtaal-training ken je de effecten van alle beeldende elementen, hun samenhang én hoe je ze kunt toepassen, zodat:

  • je bewuste keuzes kunt maken bij het maken van je kunst
  • je jouw ideeën veel effectiever kunt vormgeven in een kunstwerk, 2d of 3d
  • je kunst krachtiger en veelzeggender wordt
  • je gemakkelijker ziet waar je kunstwerk nog aandacht nodig heeft voordat het af is
  • je je zekerder voelt over je werk en creatiever durft te zijn

De training is geschikt voor jou als je meer uit je kunst wilt halen, ongeacht het materiaal of de techniek waarmee je werkt, 2d én 3d. Online, dus thuis op de bank met een kopje thee. Met oefeningen bij elk onderwerp, want alleen door de kennis zelf toe te passen, leer je wat het voor jou betekent. Je kunt bij elke les een samenvatting downloaden als naslagwerk.

Bovendien is er de mogelijkheid tot het stellen van vragen. In de loop van een jaar zijn er zes online momenten waarop we via Zoom contact hebben. Je kunt dan van tevoren vragen en beeldmateriaal insturen, zodat ik gericht antwoord en feedback kan geven en we een vruchtbare zoomsessie kunnen hebben.

Investering

Je investering voor deze Beeldtaaltraining is maar € 395,-. Je krijgt daarvoor:

  • 22 videolessen met samen ruim 7 uur videomateriaal
  • Bij elke les een downloadbare samenvatting in tekst
  • Bij elke les een of meer praktische oefeningen om je de kennis eigen te maken
  • 6 x per jaar (ongeveer om de maand) de mogelijkheid voor feedback op de beeldtaal in jouw kunst of oefeningen en antwoord op je Beeldtaalvragen via Zoom. Deze Zoom-sessies zijn steeds op een doordeweekse avond van 19.00 uur tot 20.00 uur (zonodig is uitloop mogelijk)
  • Je krijgt twee jaar lang toegang tot de training en de Zoom-sessies.

Je ontvangt hiermee een enorme berg kennis, waarvan je de rest van je leven plezier kunt hebben en waarmee je je kunst absoluut zal verrijken.

De Zoom-sessies in 2024 zijn gepland op maandag 5 februari, woensdag 10 april, maandag 3 juni, woensdag 21 augustus, maandag 7 oktober en woensdag 11 december. Je krijgt van tevoren een mail met een Zoom-link.

Tijdsinvestering

Als je de video’s goed in je opneemt en alle oefeningen doet, doe je gemiddeld een half jaar over deze training. Het toepassen van Beeldtaal in je eigen werk zal wat meer tijd kosten, omdat je niet alles tegelijk kunt integreren. Maar omdat je twee jaar lang toegang hebt tot de training, gaat dat vast lukken.

De inhoud van de training

Module 1: Algemeen

In deze module wordt het je duidelijk hoe je brein invloed heeft op je waarneming. Elk kunstwerk is een combinatie van een onderwerp dat je wilt verbeelden, materialen en technieken en beeldende middelen (zoals vorm en kleur). De eerste lessen van de training pluis ik het kunstwerk uit elkaar, om vervolgens al die onderdelen beter te bekijken.

  1. Inleiding beeldtaal
  2. Waarneming en je brein – Gestaltwetten
  3. De beeldende cirkel
  4. De verbeelding
  5. Materiaal
  6. Beeldende elementen en principes
  7. Compositievormen en hun effect

Module 2: De beeldende elementen

Wat voor kunst je ook maakt, 2- of 3-dimensionaal en met welk materiaal je ook werkt, je hebt maar een paar beeldende elementen waarmee je je beeld opbouwt: vorm en lijn, kleur, toonwaarde, textuur en ruimtelijkheid. Dat is alles! Het is daarom belangrijk om de mogelijkheden en effecten te kennen van deze beeldelementen. Ze vormen het grootste deel van de Beeldtaaltraining.

  1. Punt, lijn, vlak
  2. Vorm
  3. Kleur deel 1
  4. Kleur deel 2
  5. Textuur
  6. Licht
  7. Ruimte

Module 3: De beeldende principes

De manier waarop je de beeldende elementen uit de vorige module toepast, zorgt voor een effect. Het werk kan er door verschillende contrasten fragiel uitzien of juist krachtig, in beweging of in rust. In deze module komen al deze beeldende principes langs.

  1. Contrast
  2. Licht-donkercontrast of Notan design
  3. Aandachtspunt
  4. Balans
  5. Eenheid en variatie
  6. Beweging
  7. Maat, schaal, proporties

Module 4: Toepassing

Nu je alles weet, wordt het tijd om de kennis toe te passen in je kunst. Niet alles tegelijk, dat is te overweldigend. Kies steeds een onderwerp om je in te ontwikkelen. Hoe ga je nu verder? Tips hierover en een conclusie.

  1. Beeldtaal toepassen

Wat zeggen anderen:

Ik heb nu eindelijk woorden voor dingen die ik wil benoemen. En ik weet nu waar ik naar kan kijken als iets mij niet bevalt aan wat ik aan het maken ben. Het Notan-design heb ik al veel toegepast bij het maken van mijn werk, dat was erg nuttig om te herkennen wat ik moest aanpakken. En ook het door het werk leiden van het oog is iets waar ik nu bewust mee aan de gang ga. Ik doe nog te weinig met balans en dat soort zaken. Ik ben daardoor langer bezig met het voortraject, maar tevredener over het uiteindelijke werk. (Ria)

Het is een cursus die voor mij voorziet in een behoefte. Alle kennis opgenomen als een spons die heel veel water opzuigt. Nu alles laten inslijten en leren doseren en dan alles lekker uitwerken. Ik heb er zin in… Bedankt Marjolein voor het delen van je kennis. Ik heb er veel aan! (Marjan) 

Ik vond de training erg leuk en vooral heel erg leerzaam. Het legt een goede basis en leert je beter kijken. Een aantal onderwerpen ben ik wel eens tegengekomen, maar nooit eerder zo bij stilgestaan en mij erin verdiept. Ik denk dat de training mij erg heeft geholpen en verder gaat helpen in de toekomst. Ik heb een andere kijk op mijn werken gekregen en geleerd waarom dingen wel of niet werken. (Anne)

Boven verwachting, super! Zo professioneel, zeer compleet en toegankelijk. (Patricia)

Heel erg bedankt voor het opzetten van deze cursus. Bij mijn weten is er geen andere waarin deze principes zo duidelijk en stimulerend worden uitgelegd. Je inzet en helderheid is bewonderenswaardig. (Margriet)

Heel fijn, deze training. Ik denk dat ik zekerder ben van mijn keuzes, ze beter kan verantwoorden, sneller erachter kom wat het probleem is en -vooral- hoe ik het kan oplossen. En het heeft weer nieuwe richtingen/gaten aangegeven waarmee ik aan de gang kan gaan of verder mee kan gaan spelen. (Dionne)

In de eerste plaats vind ik ‘Beeldtaal’ helemaal geweldig! Ik geniet met volle teugen. Lang niet alles is nieuw voor mij, maar je hebt het zo overzichtelijk gemaakt en alles duidelijk georganiseerd opgezet, dat ik er toch enorm veel van leer. De opdrachten zijn bijzonder leuk om te doen. (Liesbeth)

Voor mij heeft deze training, die wordt gepresenteerd als het leren van beeldtaal, ook tot gevolg gehad dat ik ben gaan nadenken over wat ik alle jaren dat ik met textiel werk nou eigenlijk aan het doen was. Dat komt door de manier waarop jij over kunst spreekt: nuchter, enthousiast, heel deskundig, in gewone mensentaal en serieus. Dank je wel! (Coby)

Jouw training gaf goede bouwstenen, een goed houvast om anders te beginnen met een werkstuk, anders te kijken, andere keuzes te maken. En het was erg stimulerend. (Jeannet)

Ik heb er van genoten! Alle lessen heb ik bekeken en ook de oefeningen gemaakt. De veelheid aan informatie is overweldigend: groot compliment voor jou, ook voor de manier waarop je de materie inzichtelijk maakt en illustreert. Ik beschouw de training op dit moment als een soort naslagwerk, dat ik kan raadplegen als ik vastzit of twijfel heb over het werk waar ik mee bezig ben. Kern daarvan is dat ik erg blij ben de training gevolgd te hebben en dat ik zeker weet dat het ‘echte werk’ nu pas gaat beginnen. (Mieke)

Doe je mee?

Nog even een samenvatting: de Beeldtaaltraining kost € 395,- voor:

  • 22 videolessen, ruim 7 uur video’s
  • downloadbare samenvattingen per les
  • praktische oefeningen per les
  • 6 x per jaar de mogelijkheid voor feedback en antwoord op Beeldtaalvragen via Zoom 
  • twee jaar lang toegang tot de training en de Zoom-sessies